Orange Date Muffins

Nampaknya minggu ni minggu muffin.. ni rentetan dari episod membuat muffin pd ari nam yg lepas untuk dibawa pada gathering sesama blogger di Karambunai Lagoon ..(n3 tak dpt nak di post lagi sbb ada masalah teknikal sikit :) ).. gambar muffin pon x smpat nak snap2.. tp okla juga at least bile buat muffin ni ia mmg akan jadi tapauan si alyssa ke rumah pengasuhnya..sbb buat ni alyssa tiba2 ptg td tanya "mummy kek kecik ada lagi?" dia tanya muffin yang aritu la ni..alahai cian plak..terus sy jawab da abes tapi nnt mummy wat lagi ye.. alyssa senyum aje..kebetulan mmg ada oren 2 biji lam esbok n stok kurma mmg sntiasa ada dalam stok so memudahkan lagi nak wat muffin ni..dan akhirnya alyssa sibuk menolong semasa sy wat muffin ni..bkn tolong ape dia tolong tuangkan semua bahan2 yang kering lam mangkuk..tu pon dikira mcm dia plak yang membuatnya smpai dia bersungguh2 dan tanya kat saya"mummy nak taruk apa lagi ni?. :) macam2 kan ..harap2 rajinnya smpai ke besar.. saya copy paste resepinya, ambil kat all recipes..

Ingredients..

  • 1 1/4 cups whole wheat flour
  • 1 cup all-purpose flour
  • 3/4 cup packed brown sugar
  • 3 teaspoons baking powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 eggs
  • 1 cup orange juice
  • 1/3 cup butter or stick margarine, melted
  • 3/4 cup chopped dates
  • 1/3 cup chopped walnuts - ganti dgn choc chip
  • 1 teaspoon grated orange peel
Directions:
  1. In a bowl, combine the dry ingredients. Combine eggs, orange juice and butter; mix well. Stir into dry ingredients just until moistened. Fold in dates, walnuts and orange peel. Coat muffin cups with nonstick cooking spray or use paper liners; fill two-thirds full with batter.
  2. Bake at 400 degrees F for 15-20 minutes or until a toothpick comes out clean. Cool for 5 minutes before removing from pan to a wire rack.

KALAU TIDAK ADA BAHU UNTUK BERSANDAR, SELALU ADA LANTAI UNTUK BERSUJUD

6 comments:

azah said...

salam seri..sedap muffin seri hari tu..bawa balik anak yg lelaki tu cukup suka, sampai warning lagi jgn sapa2 habiskan..hehe..thanks seri ya..nnt ada masa dan ruang kita jumpa lagi ya

kak fzi said...

Salam seri...
Sedapnya nampak muffin tu... mintak izin c&p ya...
Akak sekarang ni tengah bersemangat wat muffin, dah try macam2 resepi..hehe...kali ni InsyaAllah teringin nak try yg ni pulak...Tq kongsi resepi :)

mummyseri said...

K Azah - biaser2 aje kak..ermm pasni blehla akak wat nnt seri leta resepinya..puasati bile buat n org suke mkn kan :)i/allah kak jumpe lg nnt ye..

mummyseri said...

K.Fzi - Wsalam.tq kak sudi singgah uma seri n akak ni..ahaksss puji2 lak..heheh biase2 ajelah..
try ye kak nnt :)

~~zAnAfAhMi~~ said...

Salam....

Hari tu seri ada sama ye? Ala....rugi la akak tak dpt mkn muffin seri. Bila pula kita nak jumpa ye? Dah lama tak buat muffin, malas la sb kita org brtiga je....kalau tak habis, akak yg susah hati sb kena perabiskan...

Ampuan Awang said...

Besalam...

Sempat menge'Pau' kak Jue tadi siang dalam bilik IT, ngam2 tinggal sejibik (nasib badanlah maksudnya tu). Sedap tuk dimakan; jadi kudapan masa tengah santai mengadap kitab 'IQRA'... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...