Jumpa kawan Bawa Kek Cheese Tabur


Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Baru-baru ni, kite hadir memeriahkan majlis kenduri kahwin kakak pada seorang kawan baik masa sekolah dulu..alhamdulillah syukur dapat jugak sesama kami berkumpul berjumpa beramah mesra , bertepuk tampar tak ingat dunia ..:) best rasanya dapat jumpa kawan -kawan ni.. ye lah setelah lama tak jumpa ..kami memang rapat masa sekolah, bila dah ada family ni masing -masing dengan rutin sendiri, jarang -jarang dapat berjumpa..lebih-lebih lagi masa kite dok jauh dulu, lagi susah nak jumpa..sekarang insyaallah dah dekat , bolehlah selalu jumpa..


Gambar lama waktu zaman sekolah menggamit kenangan..
Kite bawakan sikit buahtangan buat kawan-kawan kite kek cheese tabur , kite bakar dalam cup je ..harap kawan-kawan suke makannya..


Kite kongsikan resepinya kat sini, terima kasih banyak pada tuan punya resepi  Ummilittlekitchen..kat sana kite jumpa resepi ni berkenan dan membuatnya..kek ni antara kek kesukaan keluarga kite..dah banyak kali buat,cubalah sedap , lembut gebu dengan topping rasa lemak berkrim krimcheese dan ditambah dengan cheddar parut yang banyak tu..tergoda tak ? pada mereka yang tak minat cheese mungkin tak tergoda, pada saya  macam dah jatuh centa dengan kek ni :)..


Resepi Kek Cheese Tabur
Bahan-bahan (A)



100 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
6 biji telur gred A
150 gm gula castor
1 sudu besar ovalette
1 sudu teh baking powder



Bahan-bahan (B)
2 sudu besar mentega (dicairkan)
2 0z susu cair (58ml)
1 sudu besar cream cheese



Bahan-bahan untuk cream (kat tgh dan diatas)
250 gm cream cheese (Philadelphia)
Cheddar Cheese secukupnya
(diparut dan untuk ditabur atas kek)
120 g Gula Aising
1 sudu besar susu uht

 
Cara membuatnya:
1.Pukul telur, gula, tepung jagung, tepung gandum, baking powder dan ovalettle sampai kembang, putih dan gebu.

2.Masukkan mentega yang telah dicairkan, pukul lagi.

3.Kemudian masukkan susu cair, pukul lagi sampai putih. Akhir sekali masukkan cream cheese.


4.Sediakan acuan 8inci, alas dengan kertas minyak dan sapu mentega. Tuang adunan, ratakan dan dibakar. Bila masak, sejukkan sebentar.kek dipotong dua.

** kite bakar guna satu acuan je terus, pastu potong dua.
** paling senang bakar dalam cup kertas :)



Cara membuat cream:


1.Campur kan kesemua bahan kecuali cheese parut.
2.Pukul sampai sebati dan putih.
3.Dah siap boleh sapu kat permukaan tengah kek dan letak kan kek yang satu lagi.
4.Bahagian atas sapu kan creamcheese and tabur cheese parut.

Selamat Mencuba !






KALAU TIDAK ADA BAHU UNTUK BERSANDAR, SELALU ADA LANTAI UNTUK BERSUJUD

11 comments:

wantie said...

wah..wah.. dah layu longlai ku tengok cheese yang bertaburan tu. kalau bagipadaku tentu kubalun semuanya. I am the cheese lover tau.

dok verangan nak belajar wat cheese cake. last last hanya verangan jerk. buatnya idak.

kedai kek dekat office ni jugak le yang dapat untung. sebab selalu sangat pergi beli. ngeee

ris said...

nampak best kak. terliur2 juga sy meningu ini kek time buat blog.hehe

ijan said...

Selamat tahun baru buat mummyseri dan keluarga. Semoga tahun baru membawa rahmat dan keberkatan buat kita semua insyaAllah.

MULAN said...

alaaa... meh la datang sini jgk.. bawak kek cheese tabur tu..

happy new year sis...

happy, healthy & dirahmati always..!!

mummyseri said...

Ijan, tq ye selamat thn baru juga buat ijan sefamily disana..i/Allah smoga kite semua selalu berada dlm rahmat dan lindunganNYA..


Kak Mulan, boleh ..boleh..nnt kite jumpe akak bawa kek jugak ye ;).kalo x sedap jgn marah ..hehehe

mummyseri said...

Wantie- same la kite kalo antu cis ni..hehe kalo kite tak beli sape lagi nk beli nnt..takpe ambil masa nnt pandailah buat cheese cake..

mummyseri said...

Ris, dah buat ke belum ?

Shakiera said...

Salam..semalam saya ada cuba buat resepi ni, tp x menjadi la..saya rasa mgkin sbb suhu terlalu panas.. Hari ni igt nk cuba lg, tp buat jadi cupcake.. Bole minta share berapa lama tempoh bakar cupcake n suhunya tak? Tq :))

mummyseri said...

Shakiera ~ Wsalam, terima kasih sbb sudi dtg blog kite dan cuba resepi yang disharekan ni..lupa nak letak suhu membakar, sbb resepi asal pon takde bgtau..suhunya guna 150'c dan bakar hingga masak lebih kurang 45 minit..ikut oven jugak ..kalau guna cup /cawan kertas lagi cepatlah asal warna bertukar coklat tu dah masak, agak2ye jgn sampai terover bakar pulak..

Anonymous said...

uwaaaaaa...serii aku mmg dh lama x bkk blog...klu blog aku tu lg lah dah berhutan segala dh...nk msk pon dh lupa posswod...ngeeeee....penangan chess kek hg kasi td arrr...nak colek gak resepi nyer..hihi...tu yg br ne tgk hg punya post ne...huhu...ky

haniza said...

askum,trasa sangat nak cuba mkn kek cheese ne.tak pena mkn,mklum la kat sabah ne susah sgt nk cri cheese dan cheddar....klu ada yang boleh jual kat sy,sy nak order....cantik sangat kek cheese akak ne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...