Tada..ini apam pisang coklat edisi kite yang senyum sepanjang malam..kite buat untuk bekalan alyssa dan hannah..bekalan kite jugek ;)..sedap, lembut dan yang best rasa pisang kecoklatannya..tapi urat pisang apam ini tak nampak dah tenggelam, rasa pisang aje menten ada ..nak tau lanjut mesti cuba..insyallah tidak menghampakan ..terima kasih ros kongsi, akak share kat sini jugek ye..:)
Bahan-bahannya ;
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/4 cawan gula
2 biji pisang ranum ( dilecek)
1 biji telur
50ml minyak masak
secubit garam
3 sudu besar serbuk koko
Cara-caranya :
1. Lecek pisang yang telah ranum dan campurkan dengan secubit garam, ketepikan. selepas itu ayak tepung gandum bersama baking powder.
2. Di dalam mangkuk adunan pukul telur dan gula menggunakan senduk kayu atau whisker, selepas itu masukkan pisang yang telah dilecek, tepung sedikit demi sedikit, soda bikarbonat dan minyak masak, kacau sebati.
3. Panaskan pengukus, Isikan 3/4 adunan apam ke dalam acuan dan kukus selama 12 hingga 15 minit, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.
* kite buat guna cup kertas cam kat atas, malas gune acuan apam;)..
7 comments:
uish cantiknya
kuih ni seri..nampak very tempting tau, gebu aje naik terbuka ..
salam seri..mmg combinasi ni sll bt aku tergoda...:)))
salam mummyseri..nampak sedapnya apam pisang tue..mintak 3 ketui!
salam seri terguda tgk apam tu nak jugak hehehheeh
yummy...
salam kak seri, wah dah cuba ye a pam pisang coklat tu, sedap kan kak, heheheh, trima kasih ya sudi mencuba
Kak ayu~ sedap kak dsmping lembut kuihnya ;)
Deliah~Wsalam..hehe pisangkan mmg sedap buat apapun kan..
Kakazatie~Wsalam kak..ambillah..
Zoe ~ Tq ;)
Kak Mimi ~ Wsalam kak..boleh jer kak ambillah..
Ros~ Wsalam ..aah akak n anak2 suke mmg sedap..
Post a Comment