Kuih Bakar Kentang



Walaupun bijan bersepah sana-sini, kuih ni memang sedap di anaktekak kite..dah jatuh chenta ngan bingka kentang ni tau;)..resepi dah lama simpan ambil kat Uma Kak Ain..lama kak ain menyepi.. uma kak ummi pon ada..resepi asal kat uma kakjun sana..jenguk tau cantek kuih kakjun buat kale ijo ..;)



 kite suke kulit kuih ini yang kerak garing cam kat atas tu..
sangat sedap..



Kuih Bakar Kentang
Bahan:-
  • 2 biji ubi kentang sederhana besar - rebus n kisar
  • 1 biji telur
  • 2/3 cawan gula pasir
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan
  • sedikit pewarna kuning/hijau
  • 1/3 sudu besar minyak sapi-cairkan
Cara-Cara:-
1. Dalam bekas, kacau telur n gula hingga gula larut.
2. Masukkan tepung n santan. kacau rata, pastu tapis.
3. Masukkan dalam ubi kentang tadi dan kacau rata.
4. Masukkan minyak sapi cair dan kacau sebati.
5. Sapu loyang/acuan dengan minyak, panaskan sebentar, tuang adunan.
6. Masak atas api kecil, tabur bijan jika suka.


KALAU TIDAK ADA BAHU UNTUK BERSANDAR, SELALU ADA LANTAI UNTUK BERSUJUD

15 comments:

izahdaut said...

memang best kuih bakar ni..ala gatai pulak tekak nak makan kuih lemak2 manis ni...lawo la seri potongannya tuu

Chik Mimi said...

salam seri sihat ke?wow bestnya kueh bakar kentang akak nia ade labu duk bertengek je kat dapo tu nak godek bingka malasnyaaaaa

Sari Yusa Ibrahim said...

adoilaaa... sungguh menggoda, nak sikit..

Jejaka Desa said...

Lapo la pulok...

nOOrsha said...

nampak sedap kuih bakar kentang tu..n.yumnyum....

Mimiey.. (^-^) said...

menggoda betul kuih bakar kentang kak seri ni..terutama yg kerak2 tu,lagi best!!!

Zoe said...

yummy...love the sesame seeds on the nice crusty edges of this kuih...

mummyseri said...

iZah~buatlah izah..sedap lemak manis..potongan itu guna spatula plastik:)

Kak mimi ~ labu pon sedap kak..fuh fuh dtglah vita R kt akak;)

Kak Sari ~ ambiklah byk pon bole..

Jejakadesa ~ dah lapo cpt2 mkn..

Noorsha ~ sedap sha sbb rasa kentang tu ;)

Mimie ~ kerak lagi sedap ..itu yg abeh dulu..

Zoe ~ me too n thanks for coming to my blog ;)..

LEEN said...

menggoda betul kuih bakar tu posing..bilalah nk buat nih..

Uncle Lee said...

Hello MummySeri, Wow! Saya suka cake ni. Agak2 enam keping boleh jalan with me, with iced coffee, ha ha.
I love the colour, looks so sedap best tu.
You mana belajar buat these lovely cakes? University Mak ke MIT? Ha ha.

Boleh saya have your permission copy ni gambars?
I will simpan bila saya naik angin blog post cherita about cakes I will display your cakes, with credits to you of course.

No need sign surat lawyer or ada Royalty? Belanjar teh tarek lambong tinggi boleh? Ha ha.
Terima kaseh, you have a nice day, simpan satu lagu dalam hati, Lee.

wantie said...

memang tak pandai nak buat kuih. tapi suka makan.dah banyak kali try.hampeh...

nant nak try lagi. kalau tukar kentang nganlabu boleh?

Nuridah said...

Salam Seri,

cantiknyer kuih bakar seri tu...kak nur suker yg garing2 tu...sedap...sama rata aje seri potong kuih tu.

mummyseri said...

Kak Leen ~buatlah nnt..sedap ;)

mummyseri said...

Uncle Lee~ Hai uncle, nice to see u again ..
boleh sy izinkan copy gambar itu..
ok nanti belanja teh tarik lambong tinggi-tinggi saje:)

mummyseri said...

Wantie ~ buatlah,i/allah jadi sedap lagi tau..


Kak Nur~ Wsalam kak nur,
dulu tak pndai jugek ptg tak cantek, ikot petua akak2 yg pndai msk gune pisau plastik @ pisau dibalut dgn plastik..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...