Bunga

Ni antara koleksi bunga hidup yang ditanam oleh bonda sy kt kampong.. sempat snap mase balik kampong aritu... sy pon berhasrat nak berjinak2 juga ngan bunga-bungaan ni tp masih x tak smpai seru lagila.. stakat ni cume ada bunge-bunge yang tak idup aje.. minat da ada ni cume .. hehehe paham2 ajela ye.... ni pula buah rozel bole dijadikan juz bleh minum mcm sirap gitu sedap tau.. ni ibu pada bonda sy plak yg tanam( my embah = grandmom) ni pokoknya..pokok rozell dan yang kt bawah ni plak bunganya bunga rozell
KALAU TIDAK ADA BAHU UNTUK BERSANDAR, SELALU ADA LANTAI UNTUK BERSUJUD

12 comments:

ain said...

akak pun klu bab2 pokok out la. x pernah nak subur pokok klu akak yg handle. panas kot tgn ni.hehehe

lily azliyana @ mama zara said...

wah..siap ade pokok rozel yek. jimat duit leh buat kordial sndiri..=p

Suzi said...

aka azam nak mula balik hobby bercucuk tanam ni bila balik m'sia ni...seronok ...

Datin El said...

salam mummyseri..sejuknya tangan mak die..akak bab nmenanam ni memang fail..hancuss..hihi

allkmurni said...

salam ceria....lama ak tak komen kat blog ko ni...hehehe...tgk pkok rozel tu teringat mase kecik2.dulu x populer lg pkok tu...lani dah bole wat besnes pun....anak2 sihat ke?

azlina said...

salam seri geram tgk rozel tu blk raya ni kena sgh rmh mak seri ni..tapi akk kena raya selangor dulu seri raya ke 3 bru ke jhor..

mummyseri said...

k.ain..
hehehe adala geng kite ni :)

lili azliyana@mama zara
a'ah takyah bli..blehla kalo takat nk minum2 ...:)

K.Suzi..
ye la kak..seri rasa seri pon berazam nak serius cucuk tanam bile da dok semenanjung balik...:)

Datin El..
Wsalam kak..bolela, bonda sy mmg sejuk ckit tgnnya bab2 tanaman...sy yg pns tgn ni tanam apepon tak tumbuh..kalo tumbuh pon nak mati aje...:)

KY...
yela dulu buah ni takglamerkan.. la ni da org jual juz dia..anak2kusihat aje..

Kak Lina..
Wsalam kak..xpe i.allah dpt jumpe nant sbb seri masih ada lg kat johor tu...

blogresipi said...

Cantek la plak munge rozel nie... kite pernah gak try air rozel.. tp suke air sirap selasih lagi (ade kaitan ke?..hehhee

mummyseri said...

blogresepi..
heheheh ada jugek kaitannya kale same kot..:)

kakyong said...

pokok rozel ade bunga yaa..

kakyong pun sedang cari benih @ anak pokok rozel.. utk dtanam di rumah...

mummyseri said...

Kak yong ..
ye ada bungenya tu..
oyeke tgh cr anak benih,aritu masa balik kg ada ckit biji benih pkk ni..skrg taktau ada lg ke tak..kalo k.yong nak tggu la sy balik kg nnt..kalo ada sy bg nnt ye..

kakyong said...

ok.. actually kalo rajin mencari merata kg2 yg dekat2 dgn rumah ni, mungkin ade.. tp en ayah asyik nak mancing jer...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...