Red Velvet Cupcake

Assalamualaikum,  dan selamat tahun baru buat semua..
Alhamdulillah dan syukur dipanjatkan keranaNYA kita semua masih diberi nikmat untuk teruskan kehidupan di muka bumi ini..semoga datangnya tahun baru 2012 akan lebih bermakna buat kita..
Bulan Januari  ni jugak jatuhnya hari hari penting buat  family kite..ada diantara mereka menyambut ulangtahun kelahiran pada bulan ini..

Buat kek velvet (bubuh lam cup je)..yang ni untuk pakcik alyssa dan hannah..




Resepi kite cuba dari bakerella, tq tuk cikna suggestkan resepi ni..


Red Velvet Cake ~ Bakerella


Ingredients :
2 1/2 cups all purpose flour
2 cups sugar
1 Tablespoon cocoa
1 teaspoon salt
1 teaspoon baking soda
2 eggs
1 1/2 cups oil
1 cup buttermilk
1 Tablespoon vinegar
1 teaspoon vanilla
2 oz. red food coloring



Methods :
Preheat oven to 350 degrees.

1.Grease and flour two 8 inch cake pans.
2.Lightly stir eggs in a medium bowl with a wire whisk.
3.Add remaining liquid ingredients and stir together with whisk until blended. Set aside.
4.Place all the dry ingredients in your mixing bowl and stir together really good with another wire whisk.
5.Add wet ingredients to the dry ingredients and mix on medium-high for about a minute or until completely combined.
6.Pour into cake pans and then drop the pans on the counter a few times to release any air bubbles.
7.Bake for about 30 minutes or until a toothpick inserted comes out clean.
8.After about ten minutes, remove from pans and cool completely on a wire rack. I also cover in plastic wrap while the cakes cool.
9.Then make the frosting.


KALAU TIDAK ADA BAHU UNTUK BERSANDAR, SELALU ADA LANTAI UNTUK BERSUJUD

14 comments:

Treat and Trick said...

Wah...cantik dan gebunya cupcake! Selamat tahun baru untuk Seri sekeluarga....

mummyseri said...

Treat and Trick ~ Hi sis, tq, happy new year to u too ;)

sitiezahim said...

waaauuu bilalah saya nak buat ni..arituh plan nak buat masa besday izzah tp tertukar plan plak..meh pass skit kat saya kak..heheh

~~zAnAfAhMi~~ said...

Slmt thn baru Seri......asyik tgk org buat je, ntah bila nak cuba.

MULAN said...

oouucchh.... sedap nya...!!!

mummyseri said...

Hajar~ heheh meh sini nak pas kan ni..takpe nnt buat lah yek..sedap tau..

Kak Zana ~ cubalah kak..sedap sbb kek dia moist ditambah lagi dgn rasa lemak krimcheese tu..anak kite yg excited bile buat kek untuk org lain..asyik tanya je bile besday dorang ..huhu budak2..

Kak Mulan ~ aah sedap kak .. ;)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam mummyseri...SELAMAT TAHUN BARU gak!!.wah!tahun baru disambut ngan RVC...sedapnya!!

Ayu said...

Assalam seri, eh akak tengok seri dah tak duduk disabah lagi ya..
dah pindah ke perak pula ke?...
uish ketinggalan zaman betul akak ni..red velvet cake memang sedap..akak pun suka..tapi yang letak coklat dgn cream cheese..
akak nak cuba buat epok2 pusing mu itu lepas sehari sehari..belum ada chance lagi ler..tapi insyaallah nak buat juga nanti...

tun_telani said...

salam kenal kak seri ^^
RVC nmpk sgt yummy!

mummyseri said...

tUN~ salam kenal kembali..moga ukhuwah kite berpanjangan ;)

CatlinaFly said...

wuaaaaaaaa...........

tunggulah hari ke 45!ngeh ngeh!

Seri Armourezs said...

T u should try diz...

http://www.istockphoto.com/stock-photo-18110486-pretty-asian-florist-holding-flower-in-the-shop.php?isource=EN_PHOTOFMA

buatlah chat box nnt sng nak leave to ur msg k~

wantie said...

asyik tengok je org buat kek. dah try still tak pandai jugak. sebab kek tu mcm mampan. Rasa macam nak masuk kelas masak la pulak.

kalau ada masa memang nak pergi belajar. mahal pun tak pe. untuk santapan anak anak. Asyik beli je. kalau dorang makan air tangan ibu mesti lebih berkat. betul tak?

ummi zarah-sweet corner cafe said...

Saya dah cuba buat tp kek x naik,gebu mcm bantat pula..mcm mana nak buat cake tu nampak gebu mcm mummyseri buat???saya jelous la asyik tgk je sekali buat x jd pula kecewanya2...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...