Nasi Lalap Vs Pearl Tea Ping .....


Jom layan minuman ni Pearl Tea Ping ni ..ping maknanya sejuk/ais..kat sabah ni kalo kite mintak order minuman sejuk memang kebiasaannya sebut ping..semuanya ping ..rasanya ping tu asal dari bahasa cina..oleh sebab terbiasa guna ping ni lah bile balik malaya (semenanjung ) ter ikot juga sebutan ping tu..mananya orang sana paham..hehe tak sengaja.. rasa air ni biasa cuma ada tambahan leongfun (cincau) memang enak je rasa di anak tekak..lebih -lebih lagi dalam cuaca panas panas macam skrg ni..kalo kat sini ada dijual kat satu warung ini je The Warung ; specialist in Nasi Kuning (toke kedai ada jual nasi Lalap dan lain lain lagi)..taktaulah kalo kat kedai lain dan tempat lain..setakat yang kite tau sini aje lah..
oh ye.. kawan kawan yang luar dari sabah pernah makan tak nasi lalap yek..sejenis makanan yang amat lah glamer kat sini terutamanya kalo di sebelah Tawau..tengok je lah gambar kat bawah ni mesti da tau rupenya kan..ada nasi putih, laok ayam goreng, sayo kobis, kacang panjang, tempe sikit tauhu sikit pelengkap mene mestilah sambal lalap..(sambal ni dr bahan cili padi, cili merah, tomato perasa dan daun kemangi ...kalo takde daun ni tak berapa sedaplah sambal lalap ni..lebih kurang macam tu lah.. tengoklah info yang sikit je ni dan gambar pokok kemangi..
sumber gambar google
Pokok kemangi adalah pokok ulam yang terdapat di Malaysia.Nama botaninya ialah Ocimum Americanum. Ok, kalo ada yang bertanya kenapa namanya nasi lalap..hehehe kite pon kurang tau..taktau asal usulnya..tau makan je..yang kite tau Lalap tu makna Ulam..taktaulah yang mana dimaksudkan ulam tu, mungkin sebab ada guna ulam daun kemangi tu .. tak pelah yang penting nasi ni memang sedap..rugi tak cuba..ingat ye kalo datang sini mesti makan yek..tak pon kalo tak datang sini pon boleh aje cuba buat sendiri.. Gambar last tu selingan jek..best sebab mana ada warung yang ada pondok telefon kat dalam nyer...satu-satunya ni dan warung ni memang spesel lah.. :)

KALAU TIDAK ADA BAHU UNTUK BERSANDAR, SELALU ADA LANTAI UNTUK BERSUJUD

7 comments:

♥cybermummy♥ said...

Kalau kat s'pore di panggil "peng"
So example "milo peng" = milo ais ..hehhee

mummyseri said...

Kak ikeen ~ aah kite tau kalo kt sana mmg call it peng kan..sbb slalu order melo penggg kaw kaw..:)
hihi..lama tak turun sana ..rindu betol..apa kabar geylang serai ek ?

DrSinga said...

apa nampak awning je tuuu...
:)

kak ina kl said...

salam mummyseri..akak pernah makan nasi ni masa kat jakarta dulu..
dan akak first time kenal daun kemangi dan makan bila buat resepi ikan hari tu..sedap jugak yer..

ijan said...

Uish nasi lalap tuh... tergoda mak! bawak sambal buhlacan la kasi pedas2 cikit.... auuummm! habis dua penggan! hehehe

♥cybermummy♥ said...

mummyseri , akak ada something nak bagi kat adik . ambil kat blog akak ye :D

beba said...

nampak cam besh..hehee...nak dekat 2 tahun dok kat KK ni, tak pernah la lagi nak merasa nasik lalap ni..byk kali gak tengok kat restoren..tp cam 'nasi lalap' tu dekat2 cam lelap pon ade..hahaa..bile tengok entry ni cam terasa menarik gak nak merasa..kat ne ek sedap makan benda2 ni?

owh..neway..tau tak kat ne makan yg besh2 ala2 selera semenanjung kat2 sini.. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...