Nasi Lobak Merah

Santapan kami sefamily tengahari tadi.. sungguh enak ..tak bedek tau.. nak rasa mesti cuba bikin ye.. kite makan dengan ayam rendang masak merah.. tq Kak Ayu sebab share resepi best ni..
Ni resepinya yek..kite cnp ..
Bahan-bahannya:
  • 1kg beras beriani * kite guna beras biasa saja
  • 6 biji lada hijau dipecah2 * kite tak taruk
  • 1 sudu teh jintan halus-ditumbuk kasar2-(saya gunakan serbuk aje)
  • 1 cawan minyak kacang
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 3 batang lobak diparut
  • 300g buah tomato dipotong halus
  • *6 biji bawang putih ditumbuk halus
  • *2cm halia ditumbuk halus
  • 2 biji bawang besar dihirs
  • 4cm kayu manis
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 biji bunga cengkeh

Cara -caranya :
  • Sukat air 1, 1w3200ml lalu ketepikan dulu.
  • Beras dicuci lalu toskan, gaul dengan lobak parut.
  • Panaskan minyak sapi dan minyak kacang.
  • Tumiskan bawang besar, bahan2 tumbuk*, lada hijau dan jintan.
  • Kacau sampai garing, lalu masukkan tomato, buah pelaga, kayu manis, bunga cengkeh dan air.
  • Bila mendidih, masukkan beras dan garam, masaklah hingga tanak-(saya masukkan kedalam rice cooker dan masak seperti biasa).

Resepi ni Kak Ayu ambil dari sini > Sources:-From Aini Salim@ resipi ceria keluarga..Kite masak nasi ni cukup untuk mkn sefamily , 3 pot beras dan bahan2nya agak sendiri berpadanan dengan sukatan yang kecil tu..

Petangnya , sempat bawa dua kanak kanak ribena pergi main main kt taman..snap gambar hannah aje..dah pandai budak kecit ni sibukkan dirinya nak join kakaknya main..


KALAU TIDAK ADA BAHU UNTUK BERSANDAR, SELALU ADA LANTAI UNTUK BERSUJUD

7 comments:

kak ina kl said...

salam seri..kat sana ..kat sini..ramai betul dah mencuba nasi lobak merah ni..macam gatai tangan nak mencuba.

ijan said...

Amboi hannah... dah pandai main jongkang jongket eh... serius je takut jatuh ke tu? hehe

mummyseri said...

kak Ina KL ~ wsalam kak...sedap kak, mmg tak rugi try buat,,anak2 n asben suke pulak:)

mummyseri said...

Ijan ~ hehehe antyijan..nak ajak mikael la join skali boleh jgkang jongkit same2..

Ayu said...

salam seri, nasi seri tu nampak sedap lah, betul tak bedek ni!..haha..rasa macam nak buat lagi nasi lobak merah ni..hehe..thanks for trying too ya seri!!..

MamaElla said...

Assalammualaikum Seri..♥

Apa khabar?
Masuk aje rumah seri terpaksa Mama cari tisu.. sedap dan enak nya menu seri..kalau dekat dah sepiring Mama mintak..:-D
Terimakasih diatas singgahsana kerumah Mama...Jumpa lagi Chaiyoo...!♥

Sue @ Nenie said...

Salam Mama....saya pun pernah buat nasi lobak dolu-dolu..memang bestttt...sukeeee sangat....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...