Banana Chiffon Cake




Inilah kek chiffon kite yang ke-3 ..pertama dan kedua masih resepi yang sama tapi half adunan dan loyang kek pon bukan yang chiffonnya..:)...so hasilnya tak berapa menjadi ..tak sangka akhirnya kite berjaya dengan ikut semua steps..risau jugek..cumenya kali ini ada terover bakar..sikit geseng kat atas kek tu..tapi bile dah diterbalikkan ..anda tak boleh nampak .:)..


Resepinya kite ambil kat satu blog ...tapi dah tak boleh masuk lagi..byk resepi2 best kat blog tu..


Banana Chiffon Cake

Ingredients:
6 Egg yolks
1/4 tsp Salt
60ml Cooking oil
170g Banana puree
1/2 tsp Banana essence
50g Caster sugar
110g Plain flour
1/4 tsp Baking soda

6 Egg whites
1/2 tsp Cream of tartar
100g Caster sugar


Method:
  • To make egg yolk batter, combine egg yolks, salt, oil, banana puree, essence and sugar in a mixing bowl. Fold in sifted flour and baking soda until forms batter.
  • To make egg white foam, beat egg whites, tartar and sugar until mixture becomes peak form.
  • Gently fold beaten egg white foam into egg yolk batter until blended.
  • Pour batter into ungreased 9" (22cm) tube pan.
  • Bake at preheated oven at 170C for about 45 minutess or until cooked.
  • Then switch temperature to lower grill and bake chiffon cake for another 5 minutes.
  • Remove chiffon cake from oven, invert mould onto table.
  • Allow the cake to cool completely before removing the cake from the mould.


kite sangat puashati berjaya hasilkan kek ini sekaligus menikmati kechiffonannya kelembutan kek ini..berbaloi-baloi..maklumlah sebelum ni tak pernah buat..sebab tak timbul minat lagi..haaa sekali dah buat ni..rasa macam nak buat lagi...;)

KALAU TIDAK ADA BAHU UNTUK BERSANDAR, SELALU ADA LANTAI UNTUK BERSUJUD

5 comments:

CatlinaFly said...

wowowowo..pagi2 dah dihidangkan kek pisang chiffon..nyum nyum! :)

izahdaut said...

mmg cantik cipon nih..sodapnyeee..setengh loyang kompom habis skali hadap je

Deliah's Deli said...

yg geseng tu x nampak dah...nampak comey n sodap...mana model cilik? hr ni dia off ke :)

mummyseri said...

catlina _ hehehe bawa bekal pon cipon sume2 org nih :)

izah _ mmg pon izah..dahlah lembut..sedap je dimakan..pas ni bole try pelbagai rasa plak..

Deliah's deli_ haaaha yg ni dia tak tolong masa dah siap masak pon si cilik da lena diulit intan..aman mummynyer :)..

Jiya said...

wahhhh best ni wat bantal... aheheheh! skett kakk!! mengancam lerr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...