Sudah lama benar tak menjala..:)..kali ini best buat roti ni pasal kite gunakan pan yang order dengan kak mimi..puashati tak melekat dan tak ada masalahlah..cume kale aje yang tak berapa lawa.. tq kak mimi sebab pan tu best resepi pun ambil kat umah kak mimi asal dr kak ummi ;)..sesiapa nak order pan bolehlah contact kak mimi yek..
Resepi Roti Jala @ Kirai
Bahan-bahan ( 4 - 6 orang )
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan air
- 1 bij telor
- 1 sudu kecil garam halus
- beberapa titik pewarna kuning
Bahan-bahan ( 4 - 6 orang )
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan air
- 1 bij telor
- 1 sudu kecil garam halus
- beberapa titik pewarna kuning
- Bahan Inti:-
- 1 tin besar sardin (Ayam Brand) - buang sosnya
- 1 labu bawang besar - dadu
- 3 ulas bawang putih - cincang
- 2 sudu besar cili kisar
- sedikit air asam jawa
- garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
- Untuk Roti Jala - Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati. Perapkan selama 1/2 jam. Sediakan kuali leper non-stick dan ceduk adunan dengan acuan roti jala dan tebar/kirai adunan atas kuali. Gunakan api perlahan. Masak lebih kurang 1 minit. Angkat dan gulung atau lipat ikut suka.
- Untuk Inti - Panaskan minyak, tumis aja lah bawang besar dan bawang putih hingga naik bau dan masukkan cili kisar. Masukkan air asam jawa dan sardin. Masak sebentar sambil dihancur-hancurkan isi sardin. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak biar agak pekat. Angkat dan sejukkan. Sediakan roti jala dan lipat sikit tepinya dan letakkan inti sardin tadi. Lipat pula tepi kiri dan kanan roti jala dan gulung seperti kuih dadar tu. Buat hingga habis.
2 comments:
Alhamdulillah seri berpuas hati ,tq ye
kak mimi kite sgt suke pan tu..terima kasih kak :)
Post a Comment