Emak kite suatu waktu dulu memang jualan epok-epok pusing nih,.. sekarang dah pencen, sedikit sebanyak kite pon bolehlah bikin senirik untuk makan sekeluarga..emak biasa sukatan main agak2 saja sebab biasalah cara orang lama yang memang macam tu..takdenya tengok resepi yang tulis-tulis macam kite..so atas permintaan kawan kite untuk resepi ni kite sukat sendiri..kawanku kalo ada apa-apa soklan nanti tanya tau;)..selamat mencuba..
Resepi Epok-epok pusing @ Karipap Pusing
sumber ; resepi emak kite
Bahan A (Doh Minyak)
150 g tepung gandum
12 sb minyak makan (dipanaskan)
Bahan B (Doh Biasa)
250g tepung gandum
6 sb minyak makan (dipanaskan)
sedikit garam
air secukupnya
* mak bilang minyak yang dipanaskan tu untuk dapatkan epok-epok yang garing..
Cara membuatnya :
- Bahan A di gaul sebati hingga boleh dikepal bulatkan . Kite dapat dalam 10 biji.
- Bahan B di adun hingga sebati , pon sama kite dapat dalam 10 biji.doh ini bulatnya besar sikit dari doh A.
- Gambar 1 - bulat -bulat macam dalam gambar tu
- Gambar 2- balutkan doh A ke dalam doh B, buat hingga habis
- Gambar 3- Canaikan doh yang sudah disatukan tadi hingga nipis, agak-agak supaya tak nipis sangat dan tak tebal.
- Gambar 4- kemudiannya dibelah tengah dengan pisau tapi jgn sampai putus, lihat gambar.bolehlah dilgulung dari belahan kanan hingga habis gulungan ke sebelah kiri.
- Gambar 5- doh akan jadi macam dlm gambar lalu dicanaikan lagi hingga nipis dan ia akan jadi memanjang.
- Gambar 6-setelah itu digulung kemas hingga seperti gambar
- Gambar 7 - gulungan epok2 tadi bolehlah dibelah* kite belah sebanyak 3 belahan , seperti dalam gambar..
- Gambar 8- kemudian dicanai untuk diisikan inti dan dikelim kemas-kemas..
- Gambar 9- epok2epok yang siap bolehlah digoreng hingga masak.
Bahan untuk Inti :
*bawang besar
*bawang putih
*rempah kari
*ikan bilis
ubi kentang
garam
gula
air
daun sop & daun bawang
Caranya:
- Tumiskan bahan blender (bertanda *) hingga naik bau wangi.
- Masukkan ubi kentang dan masukan sedikit air untuk cepat melembutkan ubi kentang.
- Perasakan dengan garam dan gula. Biar masak hingga ubi lembut.Tabur daun sup & bawang last sekali.Siap untuk diintikan.
Bila dah digoreng macam nilah rupe epok-epok pusing buatan kite..takdelah lawa sangat, tapi adalah berpusing juga kulitnya tu..
kite berkenan betul tengok epok-epok pusing kat uma kak anys..memang cantik dan ada jugek buat permintaan supaya kak anys tunjukkan cara-caranya , buat masa ni belum lagi , mungkin adalah nanti tu..klik sini kalo nak tengok epok -epok pusing kak anis yg kite suke sangat tengok tu... kemas je ..
23 comments:
These puffs are so perfect! You made the pastries very well! Yummy!
ssalam seri,
wah akak minta izin ambil resepinya ya..cantik betullah karipap seri ni..bolehlah try recipe yang ni pula next time..
rajennya wat karipap pusing....saye dah serik sbb leceh..hehehe
Hi Zoe, if we always practice it will be perfect
thank you for coming here ..
I appreciate it..Tq Zoe ;)
Wsalam Kak Ayu,
Cubalah kak, akak pandai jugak tu adjust kalo ada yg tak kena gaya nnt..hehehe maklumlah kite pon slalu agak2 aje..
Noorsha,
time cuti sabtu ahad byk masa, so bolehlah buat..hehe mmg penatlah sikit banyak betol step2nya kan..
Salam Ser,
Cantiknya karipap pusing tu..sayang nak makan...suka makan tapi malas nak wat...mcmana nih...kih3..
Wsalam kak yatie..
ada2 aje akak ni..
hehe meh meh sini nk tlg suapkan ..
wah..wah rajinnya diaaa..
kita ni bukan kata karipap pusing..klim karipap pun tak retiii...malu ahhh bagitau orang! haha
yummy..........
nk tgk gmbr2 terbaru?
jom kesini..
http://kijerans.blogspot.com/
Wahhh cunnye karipap pusing tu kak!!! Love mmg tak reti nak memusing like that ;)
sangt cantikk..lawoo sungguhh..tapi agaknya step tuu mmg kena buat semua ikut step ye...klu tertinggal tak jadi ye..hihi...berminat laa...tpi taik berapa nk paham..kene stadi lagik niii..hihi
seri...compius yg stepp gambo 5 tu..hehhee...cemana tu?
rajinnyaaaaaaaaaa kak seriii tp kan jiya suka karipap pusing dr karipap biasa.. sbb rasanya lain...
TTM ~ takpelah karang lama2 boleh tu..kite pon x reti jugek..
Jer@ns ~ tq singgah sini
Love ~ biase je ni love, ada lagi yg terrer pusingan tu, kemas jek..hehe akaknye bolehlah taklah lawa sgt..yg pntg sedapkan..
Izah ~ selepas siap kite gulung belahan mcm gambar 4 doh akan jadi mcm kt gambar 5 tu, pastu kite gelek nipin memanjang cam pembaris panjanglah lebih kurang jadiknya..pastu baru digulung doh yang panjang tadi dan ia akan jadi mcm kat gambar 6..ok paham tak ?
Jiya ~ rasanya lain sebab campuran dua doh tu kan..tp mmg sedapkan ;)
feveret ni... feveret utk dimakan je.. bukan untuk dibuat... nak sikit seri...!!!
mummyseri!
ni feveret sayaaaa! hihihi...
seri,
cantik!
akak pernah try buat tapi tak menjadi elok...kena try lglah ni...
kak mulan..hehe ambiklah meh kite berjiran:)
cik epel ~ owh samalah :)
Kak suzi ~kena slalu try kak,i/allah lama2 mahir nnt :)
wah..payah gak nak wat ek..byk plak step nyer..saya tengok jek cam dah malas...haahahah...tapi sy mmg suke gle karipap! cuma kat sini susah la nak dapat..kat kawasan umah saya takde orang jual kueh..kalau nak beli cam kena gi jauh..so sekali sekala balik semenanjung jek bedal kaw2.. :D
sedapnye..terasa mcm nak makan karipap plak..haha..
assalamu alaikum. Sekali lagi saya copy paste resepi puan epok-epok pusing kerana ternyata puan pakar memasak. Tak lupa untuk meletakkan labels atas blog puan ataupun rujukan blog puan disertakan.
Harap dapat maklumbalas dari pihak puan. Sekiranya masih tak mendapat keizinan saya akan delete pos resepi dari blog puan.
Terima kasih
Gambar 4- kemudiannya dibelah tengah dengan pisau tapi jgn sampai putus, lihat gambar.bolehlah dilgulung dari belahan kanan hingga habis gulungan ke sebelah kiri.
saya x faham part ni... just gulung biasa jew kew....
Post a Comment