Sedap, lembut dan sangat enak masuk lam mulut ;)
ambil resepi kat uma kak suzi..dah ramai buat apam ni..memang sedap ..asal dr uma izah ..tq izah n kak suzi..
Resepi Apam Kentang
Sumber-Izah
* 3/4 cwn gula pasir
* 200 ml air
* 1 helai daun pandan
* 2 cwn tepung beras
* 1 cwn kentang rebus
* 3/4 cwn tpng gandum
* sedikit garam
* 1 sk yeast
* 1 sk b.powder
* pewarna hijau/pandan paste *kite taruk pandan paste
* 250 ml santan
Cara-cara:
1. Kentang rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dngn kelapa parut.
model cilik berbayar 3,4 ketul apam kentang ni;) berpeluh-peloh nak jugek bergambar tolong tayang ...
7 comments:
salam mbakyu,
cantiknya apam tu..
hijau.. aku suka warna hijau...
yg bawa apam tu jg comel.. hihihi
colourful looks yummy
waahhh... kentang pon bikin apam.. nak try la.. tqs seri..
salam seri...ngah umah kg ada lagi blh la tangkap buat kenangan..sok2 mana tau,rmh kg dh xder..ssh gak.blh buat tgk2 dek cucu cicit kiter nanti.mintak izin copy resepi apam kentang yer..TQ
apamnye gebu..pipi budak yang menatang nye pon gebuss...nak kena cobit nih
seri, comey bekas apam tu...bentuk love!
sedap kan apam ni...
salam singgah disini dari kak zaharah..
Post a Comment