Kek Batik

Tq kak Fzi kongsi resepi ni.. kite amik resepi ni kt uma kak Fzi.. mmg kite tak penah wat yg resepi ni.. rasa nya sangatla sedap..meh kongsi resepi kat sini..kite copypaste .. Bahan- bahan :
  • sebungkus biskut Marie cap Ping Pong *lebih rangup berbanding lain2 brand*
  • 1 cawan milo
  • suku cawan chocholate powder (1/4 cawan) ....kalu takde choc.powder, koko pun boleh tapi kurangkan sikit sukatan ataupun 1 sudu besar koko + cooking choc. 2 bar kecik
  • secawan setengah minyak jagung
  • setengah cawan cream cheese(lebihkan kalu nak lebih rasa cheese) .... kalu takde cheese cream boleh masuk 4, 5 keping cheesedale, pun boleh
  • 1 cawan setengah (1 3/4 cawan) susu pekat manis
Satukan kesemua bahan kecuali biskut marie ke dalam periuk. Masak hingga semua sebati. Its ok kalu nampak ada cheese yang tak mau hancur tu. Tutup api dan biarkan sejuk seketika. Kemudian patah2kan biskut marie dan campurkan ke dalam bahan tadi...Kacau-kacaukan sebelum dituangkan ke dalam loyang. Tekan2 sedikit adunan biar kemas dan mampat keseluruhannya. Boh dalam peti dan biarkan 1 - 2 jam sebelum boleh dipotong. Sentiasa sejukkan dalam peti sejuk.Keluarkan hanya bila hendak dimakan.
KALAU TIDAK ADA BAHU UNTUK BERSANDAR, SELALU ADA LANTAI UNTUK BERSUJUD

14 comments:

fzi said...

Salam mummyseri....
Waa...buat kek batik ya....sedap tuh... akak selama cuti sekolah ni dah 3 round buat...hehehe....anak2 suka ngulang2 makan...

Tq mummyseri highlightkan resepi dekat Menu tu...akak EDIT sikit resipi tu sebab.. kengkadang kat umah tak cukup bahan, jadi ada lah alternatif...hehe

wantie said...

memang suka ngan kek ni. tapi bila try buat asyik tak menjadi jerk.

tangan karat kot. tak pandai nak buat. tapi pandai makan jerk.

nak try resipi ni plak. nak tengok jadi ke idak. kalau tak jadi gak, tong sampah yg makan ler..

mummyseri said...

Kak Fzi ~Wasalam kak..
sam -sama kak..
tak rugi wat mmg sedap..

mummyseri said...

Wanti ~
try la..xpe slow2 wat x jadi cuba lagi smpai jadi..
jgn putus asa tauuu..

beba said...

saya ada la beberapa kali gak dah wat kek ni..tapi resipi len sket...
takde pakai cheese..tapi pakai telur..

resipi amik kat ne ntah..tp mmg tak berapa ikot sgt..adjust ikot selera sendri..heheh

hasilnya, sendri makan mmg suke la..tp orang lain tak sure la pulak..sbb sy buat tak berapa manis..sbb tak suka manis2 ni..hehe.. :D

Norry said...

sedapnya, nampak moist......tgh lapar lak ni

Sidratul Muntaha said...

pakai butter /marjerin ganti minyak jagung tu boleh kan?

isabelle said...

smlm baru je buat kek batik, tapi my niece terbeli biskut marie coffee. so, xnmpk la belang2nye.huhu

mummyseri said...

beba~ kite pon ada gak wat yang ada telur n xde telur resepi kek ni.yelah kalo snirik mkn bole kurangkan kemanisannya tu..tryla yg ni sedap tau..

mummyseri said...

norry ~ hehe lama suda habis ni nak skrg mmg xde la;)

mummyseri said...

sidratul muntaha ~ boleh aje gantikan butter/majerin tu dgn myk
jagung..sbb myk jagung kegunaannya pon tuk buat kek/biskut :)

mummyseri said...

Isabelle ~ kale biskot tak pntg sgt yg pnting kesedapannya bila kite ngappp dia..hehehe tp kalo meri kopi juz ada rasa kopi sikitla kan..sedap juge tu..

iNa said...

sedapnya kek batik tu..
teringain nk buat..
nyum..nyum...

Muhamad Arif Bin Zaripin said...

Salam kak..sedapnya kek batik tu...nak sikit....poskan sini ea...heheheheh.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...