Peria Goreng


sebelum di goreng..kuningnye maklong..


Hanya yang dapat kite katakan tentang peria goreng ini ialah "sedap dan garing "
terima kasih pada Sis Palatable yang sudi share resepi ni..
kite mmg suke makan peria goreng..tersuke sejak termakan peria goreng kat kedai mamak
mase makan kari kepala ikan..tulah dulu jual mahal , sebab kalo peria yang memang dimasak camtu je tak tertelan ahkak dik..paittt..
trylah memang sedap makan dengan nasi panas-panas ditambah dengan lauk lain..



selepas digoreng..nyamannnnnnnn ..



nyibuk aje tangan si alyssa ni haa..dia pon cakap "sedapnye mummy..yelah tu...
ok, ni resepi nya :


PERIA GORENG GARING – sis palatable

Bahan-bahan :

5 peria sederhana besar
2 sm serbuk cili
2 sm tepung beras
2 st tepung jagung
2 st kunyit
garam
minyak utk menggoreng


Cara membuatnya :


* Peria dihiris bulat dan nipis, buang tengahnya. Basuh dan toskan.

* Campur semua bahan kecuali minyak dan perap selama 30 minit.

* Panaskan minyak, goreng peria hingga berwarna perang dengan api yang sederhana.

* Angkat dan toskan.

* Siap untuk di makan.

Selamat mencuba!


♥♥..Note..♥♥
♦kite guna peria yang 30cm panjangnyer, wat separuh saje..
♦harga peria pon murah besar tu baru RM1 aje.. 
♦yang serbuk cili tak taruk sebab tak ade..



KALAU TIDAK ADA BAHU UNTUK BERSANDAR, SELALU ADA LANTAI UNTUK BERSUJUD

12 comments:

Mama Awisy said...

dah lama cr resepi ni..TQ

[-suziey-] said...

erkkk xrs ke pahit peria tu kak? mamak slalu juai ni kan:D

mastura said...

sedapnya nampak...
tapi, tak pahit ke...???

mummyseri said...

Mama Awisy ~ ohyeke...mmg sedap peria grg..nnt trylah yek..

mummyseri said...

Suziey ~ dulu firstime mkn mmg mcm terasa sgt paitnnye..tp sbb dah byk kali mkn..ok aje..jd suke.. :)
aah mmg ada je menu ni kt restoran/kedai mamak..

mummyseri said...

Mastura ~ kena cube sndiri br dpt rasanya..takdelah pait sgt (itu ng kite)mgkn pd lain org pait..trylahhh :)

TREAT AND TRICK said...

Salam Seri, thanks sudi cuba resepi kak ni, lain kali cuba letak serbuk cili pulak boleh tau perbezaannya kan..

"MULAN" said...

best ni seri.. best nya kalau duduk dekat rumah seri.. mesti pi nenggek rumah seri je.. dapat makan sedap.. hehehe..

mummyseri said...

Kak Palatable ~ tq kak, ye nnt next seri try taruk serbuk cili plak :)

mummyseri said...

Kak Mulan..hahahha meh meh dtg sini..siyok juge kalo berjiran ngan akak :)))..

Ayu said...

wah sedap & rangup ni!!..mesti best buat kunyah2kan..ish..kecur ni..
Thanks seri for the wishes tu ya..mudah2han insyaallah ya..

leyzajamil said...

jumpa pon..bw dr berita harian..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...