Aku Kaya .. ?

Kite kaya ?.. seri kaya ? ... takdelah sebenarnya ni kite buat home made kaya..wat makan makan dengan roti..sebelum ni penah try resepi lain tapi tak umppph..so resepi ini kite cadangkan pada kawan- kawan yang nak cuba bikin seri kaya sendiri..tak lah susah sangat..jimat pon ye..kompom punya sedap tau..sedap lagi dari SERI Kaya yg tin jual kt kedai tau..kite cnp resepi dari uma Ros@JintanManis..resepi ni dari CMG myr dan asal dr Pn. Norzalina..tq semua..
Resepi SERI kaya Karamel

Bahan-bahan ( Menghasilkan kurang lebih 2 cawan )

  • 3 biji telur Gred A ( kite pon guna 4 biji kuning telur ) telur saiz M
  • 300 ml pati santan (kite letak 400ml santan yg dlm tin : cap ayam)
  • 240 g gula pasir
  • 2 helai daun pandan, disimpul

-UNTUK KAREMEL:-

  • 60 g gula pasir
  • 125 ml air panas

Cara-cara

1. Satukan telur, gula dan pati santan dalam satu bekas, kacau menggunakan wisk hingga gula hancur. Tapis adunan ke dalam periuk.

2. Masukkan gula pasir ke dalam periuk lain dan tenggekkan atas dapur. Masak hingga gula mencair, kacau selau. Bila guna menjadi perang, perlahan2 masukkan air panas dan terus mengacau. Matikan api.

3. Kacau adunan no 1, dgn wisk dan masukkan karemel tadi sambil terus mengacau. Masukkan daun pandan dan masak atas api sederhana sambil terus mengacau dengan wisk sehingga adunan menjadi pekat. Berhati2 kerana adunan yg pekat akan memercik semasa proses memasak. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas botol.

semua semualah buat sendiri..jemput makan semua..kadang kadang balik keje perot lapar ..selalunya ni la menunya..


KALAU TIDAK ADA BAHU UNTUK BERSANDAR, SELALU ADA LANTAI UNTUK BERSUJUD

21 comments:

"MULAN" said...

sedap nya roti bakar dgn seri kaya... pastu kalau yg seri buat, mesti lagi sedap..

Watierman, rmanbkr said...

Pulut Seri kaya pun sodap!! kaya & rajin lak tu!

[-suziey-] said...

heheh kita kaya..hari2 kita mkn kaya..ekeke:D

lily azliyana @ mama zara said...

wah..buat homemade kaya plak ker..mestu hubby n anak2 mummy seri berbahagia kan sbb mummy rajin cube macam2 resipi..=D

mamaaerish : said...

wah... nmpk mmg sedap... i lioke... nk kena cuber nih... tq dear... ;p

izahdaut said...

kalau sedap dari yang jual kat kedai tu kena cube nih.. rajin tul mummyseri ni..bertuah sang suami..bahan2 mcm senang kan..bleh try.tunggu vitamin R banyak skit baru bbleh buat nih..hikhik

cik epel aka mrs.yon said...

waaa..cam menarik je resepi nie...
tapi tu la...lam fridge ada lagi kaya nie...nak kena abehkan dulu...
pape pon..insya-Allah nak try wat..
erkk..bile ek?..
one sweet day...hehehe.. ^_^

cikmanggis said...

wah siap masuk botol lagi hehe boleh bisnis ni:) nampak cam kat kedai

Ainazli said...

seri kita datang nak mintak sikit ni kaya..takpelah seri mula2 wak kaya, mana tau pasni betol2 kaya..amin..ain ingat nak cuba, nampak cam sodapppppppppppp jer

mummyseri said...

Kak Mulan ~ mmg wat mkn ngan roti..org sini panggil roti kawen roti bakar tu kak :)..

mummyseri said...

kak Watie ~ aah kak sedap..tadelah kak..mmg asben antu kaya..asyik beli je so tu yg g try..

mummyseri said...

Mama aqeel ~ same ler..lagipon kaya sgt sedap kan..

mummyseri said...

Lily ~ biase2 je lily..yg pntg bile buat dan ada yg suke mkn mmg best rasanya..

mummyseri said...

Eb ~ cube lah..mmg umpph tau ;)

mummyseri said...

Izah ~ smoge cepatlah vita R smpai kat izah :)..

mummyseri said...

cik epel ~ i/allah akan tibe gak suatu ari tu ..hehe

mummyseri said...

Sis manggis ~ bile simpan lam botol nmpk cam best kak..hehe suke tgk..
kaya kedai pon gune tin kan..

mummyseri said...

Ain ~ watla ain kompom sedap..kena usaha gigih n jimatcermat tu kalo nak kaya :)..ntahlah bile...

~~zAnAfAhMi~~ said...

wah! tambah 'kaya' la bdn kita bila makan seri kaya Puan Seri ni...haha...

Seri....sekali sekala tkpe mkn tu tp kalau dah berbotol kt rumah, alamatnya...faham2 aje le..
dah la kita org ni malas jogging!

MamaFaMi said...

Kaya ni kalau sapukan atas roti bakar pun sodap. Makan pulak dengan kopi o. Perghhh...

geraugebang said...

Salam,
kak gerau pun mau kaya, kaya kaya, kaya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...