Portuguese Egg Tart

Bahan-bahan ( 6 biji )

  • 1 keping Puff Pastry
  • *Bahan-bahan A*
  • 1/4 cawan Gula Halus
  • 1/4 cawan Susu Cair atau Susu Segar
  • 1/4 cawan Whipping Cream
  • 3 biji Telur Kuning
  • 1/4 sudu kecil Vanilla Extract

Cara-cara

  1. Panaskan oven, 200ºC.
  2. Masukkan semua bahan-bahan A dalam mangkuk dan pukul sampai sebati. Ditapis dan diketepikan.
  3. Potongkan puff pastry kepada 6 keping bentuk bulat. Cucuk permukaan puff pastry yg telah dipotong dgn garpu.
  4. Masukkan puff pastry yg dipotong ke dalam tin muffin.
  5. Isilkan campuran telur ke dalam setiap puff pastry 3/4 penuh.
  6. Bakar selama 20 minit. Biar sejuk dalam tin muffin selama 5-10 minit sebelum dikeluarkan.
Note ;
  • Pastri puff kite buat snirik, kite firstime buat so kira berjaya dan jadik je rasanya..sila cek kulit ;)..kite belajar dr uma Cik Mat Gebu..sape nak belaja klik sini Home Made Puff Pastry .. Tq cik mat..
  • Next kalo bikin lagi nak boh inti tat tu banyak..tu cam edisi kedekot aje..dpt 16 biji tart..kebetulan kawan setaman dtg time tu..langkah kanan dorang minum petang..
  • Tq to Cik Epel sbb kite tergode usha egg tart tu kat uma dia..cnp resepinya,cik epel bikin lagi mabeles..tengok sini ye..
  • yg paling kite suke Alyssa makan banyak sangat..sbb sebelum ni kite suke beli aje..bile dah buat sendiri ni..macam puas hati..berbaloi-baloi nak mummy gelek, lipat gelek n lipat kulit pastri tu...dan inilah ayat yang best keluar dari mulut alyssa "wow..mummy!! mummy bikin kue ni..".. ;)..

KALAU TIDAK ADA BAHU UNTUK BERSANDAR, SELALU ADA LANTAI UNTUK BERSUJUD

18 comments:

izahdaut said...

oh comel comel nyee tart diee...tak pernah gak buat pastri tu..nak buat ke tak nak buat ke tak.. mmm mintak sebiji nak raseeeww ..hikhik

mummyseri said...

Izah~ hehehe ker gedabak cam tuan tat ek;)..amekla ada 4 je tu..buatla..buatla..buatla..hihi

Beattey said...

sedapnya tart tu...nak menggelek tu yang rasa ada berat sikit..maklumlah, jannah sekarang dah suke mengemas dapur..huhuhu...

MamaFaMi said...

Memang sedap resepi ni. Dah rasa dah, tapi bukan buat sendiri... ada orang sedekah... tu yang tambah sedap tu sebab tak yah penat penat buat, tinggal ngap je!

cik epel aka mrs.yon said...

waaa...pandainye mummyseri wat pastry...
saya beli yg dah siap..ekeke..yg brand 'kawan' tu..ehhehe...

pape pon..mmg marveles...ekeke... ^_^

TopsyTurvyMum said...

tabik mummyseri!

buat puff pastry sendiri...saya lambat la nak buat sendiri hahaha..malas tul!

memang sedap!

mummyseri said...

Beattey ~ huhu si hannah kite pon da pndai kemas kabinet dapo..masa gelek lipat tu hannah tgh lena tido diulit mimpi..tu yg laju je keja masa..

mummyseri said...

Mamafami ~ yelah mama kalo beli @ kena bagi mmg best..kite da lama beli majerin pastry..so expired date ujung bln ..hihi tu yg msti buat..msti buat..seb bek jd jugek puffnyer ;)..

mummyseri said...

Cik ePel ~kalo ikotkan nak beli aje yg readymade pastry..tp kat sini cam takde la..@ kite yg tak jumpe..kalo ada tu lg sng kan..

tq ek..mmg sedap la ;)

mummyseri said...

TopsyTurvyMum @ TTM ~ tabek spring ke..:P..tadelah at least rupenya mcm tu la kejadian puff pastry..kalo tak try..kompom mmg kite tak tau..

sblm ni asyik tepikir pikir..cane lapes- lapes tu camtulah pulak.. :)

♥cybermummy♥ said...

nampak sedap pastry tu. kalau dapat gigit dan ia cair dalam mulut mesti heaven . huhuhu
mintak cikit dik .. terliur akak

ijan said...

Rajinnye buat puff pastry tu sendiri ek... pernah tgk video tp cam susah je nak buatnye.hehe

"MULAN" said...

mana nak beli puff pastri tu seri..? tak pernah nampak kat kerteh/kuantan.. sedap nya tu..!!

~~zAnAfAhMi~~ said...

kat sabah ni akak tak jumpa lg puff pastry, mmg kena buat sendiri, dah berbulan akak cari kat kedai...haram..

tart kesukaan Aziz..

mummyseri said...

Kak Shikeen ~ hehehe ameklah kak..mmg sedap ..

mummyseri said...

Ijan ~ sblm buat mmg rasa cam susah bole ke bole ke..buat ajelah..sbb yg da siap xde jual la kt sini :(

mummyseri said...

Kak Mulan ~ kak sbb cari tak jumpe n tade jual kat sinilah ni kite buat sndiri ni..laa bkn kt smnnjung byk rasanya..mgkin ada tu ..

mummyseri said...

Kak Zana ~ tu la kak rasanya mg tade lah..slama ni seri dok cari gak..last amik inisiatif wat je lah snirik..taktau pon buat ni bantai saja:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...