Bun Nescafe Excella Filled With Tablerone Chocolate

Tarra.. sedap, lembut dan nyaman je bile makan roti ni..sebenarnya ni kali ke dua bikin roti ni..yang pertama kali tak ok sebab inti coklatnyer terkeluar ler:)..mungkin tak pandai dan tak kemaskan sebaiknya roti tu(mase tu guna krim coklat)..agaknya terlebih taruk kottt..kali ini ok coklat tu dok elok je kat dalam tu..TQ buat RosJintanManis sebab kasikan tips berguna...
kite gune coklat yang si hannah tengah nak makan sekali ngan kulitnya ni..jom tengok resepinya..roti kite tergeseng sikit kulitnya sebab terover bakar..:)..kalo ikutkan bahan yang kite gunakan bun ni namanya kena edit sikit "Bun Nescafe Arabica Filled With Kisses Chocolate"..hihi sukahati pulak..roti kite ni tergeseng sebab over membakarnya..nak tengok roti yang cantik silalah berkunjung ke rumah Ros yek..klik sini..

Bahan-bahannya :

  • 180 gram tepung roti
  • 50 gram tepung gandum
  • 3/4 biji telur
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 2 sudu besar marjerin
  • 1 1/2 sudu kecil yis
  • 100ml susu segar
  • 2 sudu besar gula
  • 1 paket nescafe excella * kite guna Nescafe Arabica
  • 3 paket mini toblerone coklat *kite guna coklat kisses

Cara-caranya :

1) Kalau ade BM Pilih menu Dough dan On je, kalau takde campurkan kesemua bahan dalam bekas adunan kecuali marjerin dan uli sehingga menjadi doh.

2) Masukkan mentega dan uli sehingga doh menjadi licin dan lembut. Perap doh selama 1 jam.

3) Selepas doh diperap, uli roti sekali lagi dan bahagikan doh mengikut besar yang anda suka. Biarkan ia seketika selama 10 minit. Kemudian bentukkan roti dan boleh isikan inti coklat toblerone yang telah dipotong kecil.

4) Atur roti yang telah disediakan kedalam loyang empat persegi yang telah dilenser dengan marjerin . Perap sehingga roti naik dua kali ganda.

5) Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah. Gliss roti dengan baki telur+1\2 sudu kecil susu dan beberapa titik madu dan bakar selama 18-20 minit atau sehingga perang. Bila roti telah masak keluarkan dari oven dan sapukan dengan marjerin.

6) Sejukan roti di atas redai dan simpan di dalam bekas kedap udara. Sedia untuk dihidangkan dan amat sesuai untuk sarapan pagi atau petang.Selamat Mencuba.


KALAU TIDAK ADA BAHU UNTUK BERSANDAR, SELALU ADA LANTAI UNTUK BERSUJUD

11 comments:

salamdariborneo said...

bun lagik,rajinnya.akak ni bila nak datang mood meroti............

Ayu said...

wow rasa macam nak makan roti seri tu..belum sarap ni..

lily azliyana @ mama zara said...

wahhh..nmpak menarik bun ni siap ade inti cekelat..mesti best kalau jadik jiran mummy seri hari2 leh bau roti n makanan sedapppp..hihi

Watierman, rmanbkr said...

Orang malas selalu rugi..Itu untuk Akak lah..asyik melangut kat dapur orang jer...nak menguli tgh malas...huhuhuhu...bagi lah doa rajin untuk Akak sikit!

mummyseri said...

kak maria - heheh sng nk buat n sng nk bawa bekal..mlm buat esok pg2 da siap:)

K.ayu~amikle kak..

lily ~ hihihi.. bestnye kalo berjiran ek..bole dua Zara n zahra main bersama:)

Kak Watie ~ go..go kak..takpe yg msk2 skrg ni pon berselera je kalo kite yg mkn :)..kite pon kalo xde BM ..mls gak ni..

cik epel said...

waaaaa....

saya x penah wat roti...
x de bun maker...sob..sob..sob...

kalo le dpt wat roti, bestnye... ^^

Nor Hayati Ramlan said...

salam seri, rajinnya buat roti...gebu pulak tu...nak seketui boleh ke...

faza said...

nice.....

~~zAnAfAhMi~~ said...

rajin mem'bread' nmpk?? patut le bdn org tu pun dah mcm roti....tp..anak dia tak naik mcm roti daa!

mummyseri said...

CIK EPEL ~ pakai mesin tgn pon boleh kalo nak :)

kak yatie ~ wsalam kak..heheh boleh aje..ambikle..

kak Zana ~ mana ada kak..mmg dah bam bam sebelum brkecimpong dlm dunia roti..hehe sbb sblm ni roti kedai...
anak ikot mummynyer masa mude..slim :),,hihi

cik epel aka mrs.yon said...

mummyseri...kalo pakai mesin tangan, mesti lama gak nak kena uli tu kan? ^^ huu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...