Calzone

klik sini eh..☺☺.. untuk maklumat lanjut pasal calzone ...


sifu ajar 2 tingkat aje, anak murid upgrade sikit ke 3 tingkat..ampun sifu ye :)...tapi taklah menyelerakan macam yang sifu bikin penuh dengan cheese yg lemak berkrim..


Klik sini jugek untuk tengok cara-cara sifu ajar tau..sangat bermanfaat.. tq cikgu ye..


CALZONE  - Dapur Malus Domestica
Bahan:
240ml air
2 tbsp olive oil
1 tsp salt
1 cup wholemeal flour
2 cups bread flour
2 tsp yeast

** kite guna 3 cawan tepung roti.. 
Inti dalamnya: 

  • pizza sauce
  • hot sliced salami, 
  • bawang besar,
  • grated parmesan, cheddar, mozarella cheese.
@ boleh juga inti ini :
  • sun-dried tomato pesto,  
  • roasted red, yellow and green capsicum,  
  • marinated eggplant or sliced mushroom  
  • anchovy fillets,    
  • prawns, sliced salami or chicken  
  • grated parmesan, cheddar, mozarella cheese.  
  • Sliced camembert, brie or fetta cheese..

dan akhirnya inilah inti kite :
  • mushroom
  • sosej
  • cheddar cheese
  • sapuan sos ( campuran sos tomato+cili + mayonis)
** sangat simple untuk keenakan semua seisi rumah terutamanya abah dan seri2 kecik..

   
Cara-membuatnya : 

**sekiranya ada breadmaker , adunkan  semua bahan di atas mengikut urutan....Setting:Pizza


**Sekiranya tiada bread maker (uli tangan ikut cara berikut ): 

Basic Pizza Doh

Ingredients (serves 6)

  • 7g sachet dry yeast
  • 1 teaspoon caster sugar
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 cups plain flour
  • 2 tablespoons olive oil

Method

  1. Combine 3/4 cup warm water, yeast, sugar and salt in a jug. Whisk with a fork to dissolve. Cover with plastic wrap. Set aside in a warm place for 5 minutes or until bubbles appear on the surface.
  2. Sift flour into a bowl. Add yeast mixture and oil. Mix to form a soft dough. Turn onto a lightly floured surface. Knead for 10 minutes or until elastic. Place in a lightly greased bowl. Cover with plastic wrap. Stand in a warm place for 25 to 30 minutes or until dough has doubled in size.
  3. Use your fist to punch dough down. Knead on a lightly floured surface until smooth.






    kite kelim macam gambar kat atas tu penyekkan saja dengan garpu ..:) 

ok, kite syorkan pada sesiapa yang teringin nak rasai camana calzone ni,,bolelah mencuba..satu tak rugi, dua sangat sedap.. :)..bolehlah jugak cari maklumat dan resepi lain pasal calzone ni kat internet..anda akan jumpa pelbagai rasa dan bentuknya..

KALAU TIDAK ADA BAHU UNTUK BERSANDAR, SELALU ADA LANTAI UNTUK BERSUJUD

9 comments:

TopsyTurvyMum said...

Salam Seri,
ewahhh..dah try...clap clap clap!!

klim ngan garfu sama la cam kita ni kalau buat epok2..pakai ngan puff pastry jer hehe..
sarat inti calzone tuu...nyummmm!!

mummyseri said...

wSALAM..
hihi cepatnya cikgu dtg cek ye..mekasih..
seriusnya ..kite suke lah calzone ni..next boleh pelbagaikan lagi fillingnya :)

izahdaut said...

wahhh...sedap nampak isi dalam tuh..tak tahan!!!

Ayu said...

salam seri, nampak sedap betul, ingredients nya tak ada sukatan ya seri?..tapi bahan2nya semua ada kat rumah..boleh juga cuba ni..

Suzi said...

salam seri,
menarik ni...nampak sedap...
tapi stok cheese takdelah pulak...mana nak cari ni ye...

mummyseri said...

hihih ..iza..cubalah bile2 free nnt ;)

mummyseri said...
This comment has been removed by the author.
mummyseri said...

Wsalam kak ayu, aah yg kulit saje ada sukatan, filling plak sendiri2 sukat :)..cikgu ajar tak abes tak sukat..hehehe..try kak mmg sedap..

mummyseri said...

wsalam kak suzi..kalo tak ade cheese parut , yg slice pon bole guna..takpe nnt da ada stok cheese akak boleh buat, msti anak2 akak suke..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...