Blueberry Pai Hannah

Oleh sebab buat time besday hannah so namanya Hannah punyalah ni..alyssa asyik tanya kite je kenapa mummy tak buatkan hannah kek ..ermmm tu lah dah explain bagai nak rak kat dia nnt mummy buat kek sekali  time besday alyssa ..tak paham jugek..kite cakap ajelah pai ni kek hannah..baru alyssa puas hati..tak pernah pon buat apa2  pai sebelum ni..ni lahhh baru menerai ☺ ..hehe pasni bolelah bikin pai yang lain2 plak terutama pai ayam....


comot je pai kite bikin ni..tapi yang penting rasanya tu kan :P
ni semua ada bear, rabbit, star ..ape nak ..??ZOOM  terus yang kat dalam tu yek..yg kale pepel tu ..


pastu paling best bile makan jangan lupe tuangkan sos kastad yang manissss..untuk lebih ummppphh kat pai tu..resepi kite ambil kt uma TTM..banyak resepi best2 kat sana.. ok ni resepinya ..


Resepi Blueberry Pai
Bahan-bahan:
  • 250g butter tanpa garam
  • 500g tepung gandum
  • 1 biji telur dipukul sedikit 
  • 4 sudu besar air sejuk dalam peti
* @ lebih kurang 500g shortcrust pastry sahaja termasuk untuk mendeko

Cara membuatnya:

1.Potong butter menjadi kiub2.

2.Masukkan tepung dan butter yang dipotong tadi ke dalam food prosessor dan proses sampai menjadi sepeti breadcrumbs.

3.Pindahkan campuran ke dalam mix bowl dan jalankan dengan kelajuan perlahan dahulu kemudian tuang perlahan2 telur dan air sejuk tadi .biarkan mixer menguli hingga jadi doh pada kelajuan 4.

4.Setelah sebati semua dan jadi doh matikan mixer dan uli hingga cantik dan licin.

5.Bahagikan doh kepada dua bahagian.Gelek satu bahagian untuk base dan satu lagi untuk cover.yang base terus masukan ke dalam bekas pie, trim kasi cantik tepinya.Untuk cover pie gelek rata bulat dibalut dengan cling wrap dan semuanya disimpan dalam peti sejuk selama 2 jam.


Resepi Filling nya :
  • 5 cawan (500g) * kite guna dlm 400  g aje
  • 2/3 cawan gula kaster / 165g
  • 3 tbsp tepung gandum
  • 1 tsp parutan kulit oren
  • 1/4 tsp serbuk buah pala
  • 2 sudu besar juz oren
  • 1 tsp jus lemon
1. Gaulrata semua bahan kecuali juz.Masukan dalam bekas pai dan direnjis2 juz lemon dan oren tadi.

2.Pastu bolehlah ditutup dengan cover pastry tadi. Mesti buat lubang atas cover untuk wap keluar. Ikut kreatif macaman pun tak pe nak deko.Bakar dalam 40 minit 190' C. Dah masak sedia dihidang dan dimakan dengan sos kastad.











KALAU TIDAK ADA BAHU UNTUK BERSANDAR, SELALU ADA LANTAI UNTUK BERSUJUD

10 comments:

TopsyTurvyMum said...

wallah mummyseri...
dah le kita ni tgh puasa..tgk yg ni sgt ler terliurrr!!

rasa nak buat lagi nanti..

mummyseri,
kasi alamat mummyseri kat saya r_adliah@yahoo.com.sg

nak kasi souvenier tanda terharu gituu pasal suka cuba resepi kita :D

Noy said...

cantiknyer pai...ni yg membakar semangat nak bake gajk ni.. :)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

wow..menyelerakan..nak2 sy mmg suka pai
terutama apple pie McD..hehe

:-)

[-suziey-] said...

waahhhhh lazat n comelnye...xmanis ke kak letak custard tu?

Ainazli said...

nampak mcm sedap ni..harus try..

mummyseri said...

TTM ~ alamak taktau pose..sowy;)
terharu jugek kite smpai nk kasi kite gift..segan pon ade..

mummyseri said...

Noy ~ rupe pai kite biasa2 je..rasanya yg ok :)cubelah bile2 nnt..

mummyseri said...

Rose~ aah rose pai McD mmg best ;)

mummyseri said...

suziey~ filling pai ni dr fresh blueberry so rasanya tak manis,,tu yg kena topup kan ngan kastad yg manis..baru dia ummpphh :)masam manis la lebih kurang cam tu..

mummyseri said...

Ain ~ ye ain try la bile2 ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...