TQ so much Love..
Sosej Roll
Sebelum di make up kan ...
oh ye..lupe lah plak..mesti wajib pakai baju dulu..separuh dedah sikit..tak boleh penuh ..kang tak nampak pulak :P
dah make upkan..tapi lipstik merah (sos cili) tak boleh pakai..pakai lip bum je (mayonis)..
karang tak pasal budak kecik dua orang tu menjerit kepedasan :)..
Resepi Sosej Roll - Cik Mat Gebu..(ambik kat uma Kak Ain)..
300 g tepung gandum
55 g gula halus
1/4 camca teh garam
1 camca besar susu tepung
1/2 camca teh bread improver
30 g minyak sapi (guna mentega pun ok)
1 1/2 camca teh instat yeast
30 g telur (1 biji telur, kocok sedikit dan timbang)
100 ml air suam
50 ml air (xtra)
Cara membuatnya :
- Dalam air suam, masukkan instant yeast dan 1 camca teh gula halus (dari 55 g gula dalam resipi), kacau rata dan biar berbuih.
- Satukan semua bahan2 lain kecuali minyak sapi@mentega, gaul rata dan bancuhan ragi rati.
- Uli dan tambah air (yang xtra 50 ml tadi) sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.
- Tambah minyak sapi@mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang licin, kenyal dan tak melekat di mangkuk adunan.
- Bulat2kan doh, tutup dengan plastik bersih dan perap 50 minit.
Kaedah lain :
- Satukan semua bahan2 doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap.
Memang betul kak ain cakap , walau guna tepung gandum hasil roti ini sangat memuaskan hati..lembut aje :)
jadinya inilah alternatif bile tepung roti dah habis tapi semangat nak meroti datang..memang tak rugi buat..
nak tengok gebu gebasnya roti yang kak ain bikin..klik sini .. asal dari uma Cik Mat Gebu ..terima kasih cik mat sebab share resepinya..
ini kitenya versi..(pedas )
sapu cili tuna dan campak sosej sikit abes tonggek semuanya..
mummy pon takmo bertabaruj :)
pakai lip bum mayonis saje (")
Labels:
roti
Donut Homemade
Bahan-bahan :
1 kg tepung gandum
1 peket yis kering Mauripan(11gm)
5 sudu besar gula kastor
50 gm majerin
1 biji telur A
500 gm air (secukupnya)
1 sudu teh serbuk penaik
Cara Membuatnya :
1. Sediakan sebuah besen dan satukan tepung gandum,serbuk penaik, yis kering,gula, majerin dan telur. Gaul hingga rata.
2. Masukkan air sedikit-sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang lembap . Jika doh agak kering, tambah air sedikit lagi.
3. Pindahkan doh ke atas dulang yang telah ditabur sedikit tepung gandum.Uli dengan tangan selama 15 minit hingga lembut dan kenyal. Untuk memudahkan anda menguli. Bahagi dua doh tersebut dan ulilah satu-satu sehingga lembut.
4.Setelah lembut, satukan dua doh tadi menjadi seketul doh dan masukkan semula dalam besen dan tutup dengan kain atau plastik.Letakkan di tempat hangat seperti dalam bilik bertutup.Rehatkan selama 45 minit hingga doh naik 2 kali ganda.
5. Tumbuk doh untuk keluarkan angin dan uli sebentar.
6. Bulatkan doh kecil-kecil dan bentukkan ia. Susun dalam dulang yang ditabur sedikit tepung dan biarkan ia naik selama 20 minit.
7. Panaskan minyak dan goreng donat kekuningan. Angkat dan toskan.
8. Setelah suam-suam kuku, bolehlah digaul dengan gula kastor.
Tip :
1. Minyak menggoreng jangat terlalu panas kerana mudah hangus. Guna api kecil saja.
2. Donat boleh difrozen atau disimpan chiller. Caranya goreng donat hingga kembang tapi masih putih. Angkat dan toskan.Simpan dalam bekas tupperware dan letak dalam peti sejuk. Apabila hendak dimakan, keluarkan dan goreng semula hingga kuning.
3. Jika doh terlembik, tambahkan sedikit tepung dan uli hingga menjadi lembut.
Nota :
Nota :
- kite buat setengah dari adunan asal, dapat dalam 22 biji donut yang comel bulatnya..
- kite uli pakai tangan..saja rajin sikit :)..lama tak exercise jari jemari asyik BM aje..
- hasilnya gebu donut ni..walaupun dah sejuk tetap lembut..
- frozenkan untuk alyssa bawa bekalan donut minggu ini..
- tak sempat nak bedah tengok kegebuan dalamannya..lain kalilah yek..
sebelum ini takdelah sebulat macam ni donut yang kite bikin..agaknya berkat uli tangan .. :)
Labels:
roti
Tag dari Mama Alif
Jumaat baru ni kite jalan2 uma beba@mama alif bace punya bace tag dia buat last2 kite kena tag..so dengan rajinnya terus kite buat..selalunyalah memang lambat dan macam malas aje..:)..taktaulah angin ape ni tetiba rajin..tapi kite masih utang satu tag dengan ZAza..nanti ahkak siapkan jugek tag tu ye Zaza..tunggu tau..
Ni la tag yang Pn. Beba kasi tu; kite jawab ni ;)..
1. Apa yang akan anda buat bila dapat tahu member anda tikam belakang anda?
Kalau dapat tahu, mesti mula mula kite akan rasa sedih..sampai hati kawan kite buat kite macam tu..pastu timbulah rasa marah..nyampah dah tamo kawan lagi ngan dia..memang tak boleh buat kawan..kite lukis gambar dia kat kertas pastu kite tikam dia balik ngan pen.. pastu baru lega..hahahaha boleh kan cam tu ;P
2. 6 orang di hati anda.
bile kire balik lebihlah dari 6, semua family kite sudah semestinya sentiasa dihati kite..
3. Anda rasa anda comel?
tak comel pon..tapi alyssa cakap "mummy ni canteklah (hahaha ayat seorang anak yg memuji mummynya untuk dapatkan jajan "..)
4. Single or taken?
da berpunya pon 6 tahun yang lalu:P…
da berpunya pon 6 tahun yang lalu:P…
5. Blog yang anda suka….
Blog masakan, family, deco-deco..suke laaa semua blog kawan2..
Blog masakan, family, deco-deco..suke laaa semua blog kawan2..
6. Adakah bilik anda kemas setiap hari?
yelahhh..hari hari kena kemas sebab budak kecik 2 orang ni suke kasi kecah..kemas ..kecah..kemas..kecah
7. Lagu terakhir yang anda dengar?
tinggal kenangan ...semalam balik keje dengar kat radio era..
tinggal kenangan ...semalam balik keje dengar kat radio era..
8. Last text message..
abah alyssa soh copykan lagu saleem tu :)
abah alyssa soh copykan lagu saleem tu :)
9. Last phone call..
kol my mil tadi petang..
kol my mil tadi petang..
10. Hari terakhir anda menangis
raye lepas time salam-salaman..
raye lepas time salam-salaman..
11. Five-5- favourite colour
- Merah
- Hitam
- Biru gelap
- Purple
- Pink
12. Orang terakhir YM?
alalaaa memang dah lama tak ym..
alalaaa memang dah lama tak ym..
13. Game paling anda suka?
kat FB ..Game Plocks namanya..best tau..try la
kat FB ..Game Plocks namanya..best tau..try la
14. Apa perasaan anda menjawab tag ini?
bolehlah..ahkak hepi sebab selalunya kite ada virus M..ni rajin la plak..
15. Anda rasa tag ini best?
ermmmm..bolehlah..
ermmmm..bolehlah..
16. Tag lagi 10 orang.
rasanya macam nak tag kawan2 lain sampai 10 orang..
rasanya macam nak tag kawan2 lain sampai 10 orang..
jeng..jeng..jeng..hehehe buat jangan tak buat ..cikgu kasi homeworks nih..;P
taraaaa...:
calon2nya ialah..
♥catlina
♥zaza
♥ttm
♥kak gerau
♥kak Is (dr Singa)
♥deelakim
♥suziey
♥rose@ibu rafiq
♥kak shikeen@mummycyber
♥kak zana
sekian dulu, pada kawan2 yang kite tag ni..kalo free ..sangat-sangat dialukan buat,silalah buat, nanti bole kite g bace tag nye yek..
Banana Cinnamon Dessert Pizza
Menu minum petang arini..banana cinnamon dessert pizza..sedap tak rugi cuba..ada rasa manis..rasa cheese dan krimcheese dan ada pisang yang enak walaupun burok aje rupa banana kat pizza kite tu ;)..tq ros..akak suke lain kali nak try selain pisang lah pulak ;)..akak cnp resepi yek..nak tengok pizza yang kuning keemasan dan boleh membuatkan anda ngencesss jom terbang tengok kat uma ros yek ..
Resepi Banana Cinnamon Dessert Pizza
Bahan-bahanya
Untuk Doh Pizza
250gram tepung roti
160ml air suam
1 1/2 sudu kecil yis
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar marjerin- boleh diganti dgn 2 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar susu tepung ( kalau tak nak letak pun takpe)
Untuk Topping
1 biji pisang ( dihiris nipis)
1 sudu besar serbuk cinnamon
Sedikit cream cheese ( di potong kecil-kecil)
Sedikit mix cheese
1 sudu besar gula
Cara-caranya
1. Masukkan semua bahan doh pizza dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan.
2. Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan kain bersih atau plastik wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 2 bahagian, dan canai bulat.
4. Cucukkan dasar doh pizza dengan garpu dan biarkan sebentar dalam 40 minit , akhir sekali sapu dasar pizza dengan serbuk cinnnamon dan gula, pastikan sekata, kemudian atur pisang, cream cheese dan akhir sekali tabur mix cheese di atas bahan topping tadi.
5. Bakar pada suhu 180darjah selama 20 minit dan sedia untuk dihidangkan panas-panas. Selamat Mencuba.
Doh banana pizza ni dibahagi 2, lagi satu kite topping dengan cili tuna campur sosej..pedas pulak rasanya..oklah tu satu manis dan yang ni rasa pedas pula..
jemput makan semua ;)..
kenyang malam ni makan ini aje :)
Labels:
roti
Carrot Cake
Nak kongsi resepi kek karot yang telah selamat kite buat masa besday alyssa aritu..alhamdulillah alyssa suke pulak makan..
resepi dari kak Mulan yang baik hati..mekasih kak..
ok ni resepinya ;
Resepi Carrot Cake ~ Sis Mulan
Ingredients;
- 1 cup nuts (any nuts)-kite taruk gajus
- 1-2 grated carrots-ikut suka
- 2 cups flour
- 1 teaspoon baking soda
- 1 1/2 teaspoons baking powder
- 1 teaspoon salt
- 1 teaspoons ground cinnamon
- 4 large eggs
- 300 grams castor sugar
- 1 cup vegetable or canola oil
- 2 teaspoons vanila
Methods;
-Beat eggs & sugar, add oil & vanilla
-Add other ingredients, use a spatula..
-Bake at preheated oven 180’C
Cream Cheese Frosting:
1/4 cup butter
220gm cream cheese
2 cups icing sugar
1 teaspoon vanila
Grated & zest-one lemon
-Beat all
agak-agak kalaulah kek keret kite ni kale semacam aje macam ni..mesti tak ada sape nak makan kan ;)
Labels:
kek
Blueberry Cheese Tart
Aktiviti mengetart pada ujung minggu sebelum2 ni..kali ini kite guna resepi kat rumah Mamafami sumber asal resepi dari chef anuar..ok kulit tartnya..kite suke..inti blueberry kite taruk kat dalam tart dan corak bunga atas tart tu kite terpikat tengok kat uma kak Ita..comel je tart yang kak ita bikin so kawan2 boleh jengah ke uma kak ita yek ;)..
Resepi Blueberry Cheese Tart -Mamafami
PASTRY
Source : Chef Anuar
Ingredients :
160g butter
80g castor sugar
1 teaspoon vanilla
a pinch of salt
1/2 egg
250g flour
Method :
1. Beat butter and castor sugar till well combined. Add in egg, vanilla and salt.
2. Add in flour and mix till a soft dough is formed.
3. Keep in the regfrigerator for about 30 minutes.
4. Press into the tart shells moulds and prick some holes onto the pastry.
5. Bake for 20 minutes or until golden brown in a preheated oven at 180 C
FILLING
Source : Chef Alex Goh
Ingredients :
250g Philadelphia Cream Cheese
60g castor sugar
20g butter
1 egg (grade B)
Method :
1. Cream the above ingredients. Place in the piping bag.
2. Pipe the filling onto the tart shells.
3. Place a bit of blueberry pie filling on top and using a toothpick, make a pattern on top.
4. Return to the oven and bake for another 10 minutes, using the bottom heat only.
Source : Chef Anuar
Ingredients :
160g butter
80g castor sugar
1 teaspoon vanilla
a pinch of salt
1/2 egg
250g flour
Method :
1. Beat butter and castor sugar till well combined. Add in egg, vanilla and salt.
2. Add in flour and mix till a soft dough is formed.
3. Keep in the regfrigerator for about 30 minutes.
4. Press into the tart shells moulds and prick some holes onto the pastry.
5. Bake for 20 minutes or until golden brown in a preheated oven at 180 C
FILLING
Source : Chef Alex Goh
Ingredients :
250g Philadelphia Cream Cheese
60g castor sugar
20g butter
1 egg (grade B)
Method :
1. Cream the above ingredients. Place in the piping bag.
2. Pipe the filling onto the tart shells.
3. Place a bit of blueberry pie filling on top and using a toothpick, make a pattern on top.
4. Return to the oven and bake for another 10 minutes, using the bottom heat only.
Labels:
resepi
Selamat Hari Guru
♥♥ Selamat hari Guru ..♥♥
buat semua insan yang bergelar guru,cikgu, pendidik, ustaz ustazah,pensyarah dan yang sama waktu dengannya..
sebenarnya kite terharu sebab semalam (16 mei - hari guru) kite terima msg dari seorang ex murid kite;
"Selamat hari guru diucapkan kepada cikgu tersayang..teruskan mendidik generasi pemimpin masa hadapan yang berjaya"
~zulhafiz -pioneer SRIP~
~1999 -2004~
p/s : walaupon dah tuko keje, anda tetap cikgu terbaik dihatiku..
Alahai anak muridku..
cikgu sungguh terharu la..eh..eh..itu dulu..kite lebih-lebih pulak.. suatu ketika semasa kite bergelar seorang guru "..semua tinggal kenangan tapi pengalaman menjadi seorang guru amat bermakna dan best, banyak kenangan pahit manis bersama anak2 murid tersayang..hanya cikgu cikgu saja yang tahu macamana perasaannyakan.. :)
Selamat hari Guru buat semua cikgu2 yang telah mencurah ilmu tanpa jemu pada anakmuridmu ini ..jasamu ku kenang selalu :) walaupon kite tau cikgu2 semua tak baca blog kite ni tapi cikgucikgu yang dikasihi semua memang best ♥SKMT,♥SKGS,♥MAEA,♥MIBCKK,♥KIMksbM♥..
Labels:
family
Apron Pink
Tq TTm..sebab sudi kasi kite apron cantek ni:)
kalo ikotkan tak padan pon ngan kite sebab kite bukan pro:)
tapi mmg cantek apron ni..kite suke:)..
Lauk yg paling suke masak;(lauk ni simple sedap pon ia :P)
♥sardin
♥sambal udang
♥kurma ayam
Pencuci mulut paling best penah buat;
♥blueberry pai
♥puding laici my MIL
♥puding jagung
Biskoti yg kite suke time raye;
♥tart nenas
♥cornflakes madu
♥choc cips
ni award2 lain dari kawan2 yang lama dapat dan baru sekarang digantungkan..tq buat semua :)..jgn serik bagi kite award ..yelah sebab kemain lama ambil masa nak gantung..kite hargai dan terima kasih sekali lagi..
Test Makan ☺..
Shangri La Tg Aru Resort Kota kinabalu..
Test makanan2 ni sebelum harinya esok malam..
sempena malam mesra budak2 kat sini..
ni la yang korang korang semua akan makan..
ni la yang korang korang semua akan makan..
taraa..
cinnamon hiasan..
ni tak boleh makan ye;)
ni tak boleh makan ye;)
yang ini hiasan ..
taktau kat tempat lain ada tak giant cinnamon ni..
cili mesti ada..wajib ada rasa pedas;)
mangkuk sop
i lioke..chinese tea..
sudah habis baru tersnap..
ada salad udang, baby octupus, jelly fish dan dumpling..manyak sodap wooo ;)
ape ke nama sop ni..lupe pulak..
pon sodap :)
pineapple fried rice dan ikan stim..
yeehaaa yam ring..firstime makan..
bolehlahh..
ni yam ring selepas di faraidkan ;)
nampak pepel kale dia tu..
dessert honey dew sago with coconut milk..
yang ni je ingat namanya ;)
yang pastinya semua makanan adalah chinese set..
nama2 masakan tu panjang-panjang..
semua ada 9 hidangan..
memang tak ingat..
hehe malas nak tengok balik..
alhamdulillah..terlebih kenyanggg...
3 Tahun..
Seri Alyssa Zahra
dua tahun yang lepas ;)
gg pon takde lagi..
kejap saja pejam celik pejam celik..
hari ini 3 tahun sudah umurnya..
setelah 3 tahun juga lamanya
menanti kelahirannya..
♥♥ Selamat Ulangtahun kelahiran anakku ♥♥
mummy,abah , hannah
doakan alyssa membesar sihat dan ceria
sebagai anak yang solehah,
berjaya dunia akhirat..
kite buatkan kek carrot ini..
..makan-makan kat uma mak izah alyssa...
bawa sikit ke opis kite..
resepi kek dari kak Mulan :)
Labels:
anak-anakku
Blueberry Finger Bun
Resepi ni kite ambil kat uma KakNor~secubit garam..
tq kak ..memang best bun ni..macam biasa bekalan untuk esok..
Teruja dan semangat berkobar2 masa buat roti ni..blueberry pon over..sebelum masuk oven macam cantek je la..
haaa tengoklah pas dah keluar dari oven..tinggi rendah, bonjol sana sini..semua ada..dan beribiru pon dah tak cantek lagi..tapi yg penting sedap..
RESEPI BLUEBERRY FINGER BUN
doh:
380gm tepung high protein (tpg roti)
3 sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 bj telur A
100ml air
100gm water roux
1/2 sudu kecil garam
30gm butter
30gm shortening
topping:
blueberry filling (diblend halus)
kastard
kastard:
1 cawan susu fresh
2 sudu besar kastard
2 sudu besar gula
~~
campurkan kesemua bahan dan panaskan atas api sederhana
kacau supaya tidak berketul/hangus
masak hingga sedikit pekat
padamkan api dan biarkan sejuk baru digunakan
Kaedah 1 .. jika menggunakan BM:
- Masukkan bahan cecair kedalam BM spt air dan telur. Kocokkan sket dgn garfu.
- Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali butter dan shortening.
- Pastikan gula dan yis diletakkan di penjuru berasingan dari garam ini kerana gula akan lebih mengaktifkan yis manakala garam pula mengurangkan/mematikan yis.
- Tekan suis on pd BM dan bila doh dah mula membentuk bulat masukkan butter dan shortening.
- Biarkan proses menguli hingga selesai.
- Utk menghasilkan doh yg lebih lembut, ulangi proses menguli utk 2 kali.
- Setelah selesai proses menguli, biarkan doh naik 2x ganda.
- Bahagikan doh kepada 20 atau 22 bj dan bulat2kan.
- Rehatkan lebih kurang 15 minit.
- Ambil sebiji doh dan canai nipis.
- Gulung doh dan gelek2 sket hingga doh membentuk jejari lebih kurang 4 atau 5 in panjang.
- Susunatur kedalam loyang pembakar yg dah disapukan butter.
- Buat hingga habis dan biarkan doh naik lagi 2x ganda.
- Spraykan sedikit air keatas doh supaya permukaan doh tak terlalu kering masa proses membakar.
- Picitkan blueberry filling yg dah diblend atau kastard keatas doh yg dah naik.
- Bakar doh dgn kepanasan oven 180 -190C lebih kurang 20 - 25 min atau sehingga masak.
- Sapukan sedikit butter ke atas roti yg dah dikeluarkan dr oven (utk mengilatkan permukaan roti)
Kaedah 2 .. jika menguli menggunakan tangan:
- Masukkan yis, sedikit gula, 2 sudu tepung dan 100ml air kedalam sebuah mangkuk. Kacau hingga sebati dan biar hingga naik dan berbuih.
- Masukkan tepung roti, susu tepung, garam, lebihan gula ke dalam satu bekas berasingan. Kacau2 hingga rata.
- Masukkan telur dan water roux. Gaul hingga sebati baru la dimasukkan bahan no1.
- Gaul lagi hingga hampir membentuk doh, masukkan butter dan shortening, sedikit demi sedikit. Adunan mungkin agak lembik tp teruskan menguli.
- Uli hingga doh menjadi kenyal dan lembut. (kalau masih terlalu lembik boleh la ditambah sedikit tepung dan uli lagi hingga lembut)
- Tutup bekas dgn rapat atau boleh menggunakan plastic cling supaya udara tak keluar.
- Biarkan doh naik 2x ganda dan boleh la teruskan dgn step no8 dan seterusnya.
Labels:
roti
Donut Malus Domestica
Ting ..tongggg.. tinggg ketonggg..
ketonggg..tingggg..(pinjam ayat jap te Ttm..)
hahaha domestica malus donat suda mariii.. :)
alyssa terlalulah obses dengan donut..asal donut ape je sume dia suke..tambah lagila kalo donat yg sedap lagi mahal aneka pilihan tu..big apple..kadang2 lama dia tak makan donut mesti ayat ni keluar dari mulut dia " mummy ..macam lama la caca tak makan donut "..adoiii anak ku..padahal dua hari yang lepas baru je makan.. tak larat mummy nak beli je selalu nak oiii..so mummy kena larat le selalu buatkan alyssa donut..
selalu kite buat guna tepung gandum aje, kali ni try yg guna tpg roti..resepi dr dapur malus mama akmal yek..
pastinya alyssa tak kecewa..sejuk hati dengar"mummy donut ni lembutla..caca suke "..hehehe dia semua pon suke..
nilah nama donut terpanjang yang pernah saya buat..:)..hehe sebab yang 4 lagi perkataan kat belakang saya tambah dan alyssa pon dah mula panggil donut ting tong..jom layan resepinya..tq ttm..
Resepi Donut Malus Domestica Ting Tong Ting Tong
Bahan2nya ;
80g@1/3 cup melted butter
2 eggs
1 1/2 tsp salt
3 tbsp sugar
600g@4cups bread flour
2 tsp yeast
Cara2nya :
♣ Pakai BM, masuk ikut urutan. Setting:Dough.
♣ Kalau pakai tgn ikut turutan berikut ;
- campurkan air suam ngan yeast (biar dlm 5 minit).
- Satukan bread flour, salt and sugar
- Buat lubang tengah..masukkan telur yg dipukul sedikit dengan butter. Pastu tuang yeast.
- Uli sampai doh tak melekat kat tangan. Tutup doh. Biarkan doh naik selama sejam
- Uli setebal 1cm. tekan dgn acuan donut.
- Biarkan naik seganda, goreng dgn api sederhana.
- Siap dihidang bersama salutan gula atau apa saja kegemaran masing2.
♣ kite buat guna khidmat cik bm..
♣ buat separuh adunan saje..dpt 28 biji saiz M..Ratu Hatiku
♥♥♥♥ Selamat Hari Ibu.. ♥♥♥♥
"Ibu..ibu
engkaulah ratu hatiku..
bila kuberduka..
engkau hiburkan selalu..
ibu..ibu..
engkaulah ratu hatiku "
♥Bonda Halimah♥
♥Bonda Hjh Norma♥
♥Embah Nikmah♥
♥Opah Hjh Maimunah♥
♥Opah Faridah Hanum♥
&
buat semua yang bergelar Ibu..
tq juga buat pemberi2 kadhari ibu yg cantek;
ros,kak azah, kak yatie,
Blueberry Muffin
Bekalan alyssa esok ke uma mak izah dia..belum apa2 alyssa dah
Kawan2 bolelah tengok muffin ni yang ijan buat,,cantek dan sedap..resepinya kite cnp dari all recipes jugek, tapi takde olah2..kalo nak ambil kt uma ijan pon ok..klik sini..
Ingredients
- 1 cup milk
- 1 egg
- 1/3 cup vegetable oil
- 2 cups all-purpose flour
- 2 teaspoons baking powder
- 1/2 cup white sugar
- 1/2 cup fresh blueberries
Directions
- Preheat oven to 400 degrees F (205 degrees C). Line a 12-cup muffin tin with paper liners.
- In a large bowl, stir together milk, egg, and oil. Add flour, baking powder, sugar, and blueberries; gently mix the batter with only a few strokes. Spoon batter into cups.
- Bake for 20 minutes. Serve hot.
kite bakar muffin ni sampai geseng sikit ..pastu rangup je bahagian atas tu ;)..
Labels:
resepi
Kerengga
Kerengga ada 2 sepit di kiri kanannya..sebab tulah sakit bile kena gigit kerengga..semut api yg kecik tak padan ngan kecik tu pon sakitkan bile dia gigit..
memang dia benamkan kt daging kite..
baru tau..ingat dulu camanala dia gigit ..nampak tak tu.. ? sila tengok juge pinggang nyer yg ramping..ooohhh sebab tu disebut sape2 pinggang yg ramping cam kerenggekan..
kerengga ni sesat kat lam uma kite..pastu patah satu kakinya..so dia lemah..kesian plak..sebelum letakkan kerengga ni kat luar..sempat la snap gambo..pastu ajak alyssa dan hannah berkenalan dengan kerengga ni..
bising juge mulut hannah bile tgk kerengga ni..hannah macam nak pegang tapi takot takot..