Manihot Esculenta Crantz

Hehe macam tergeliat nak sebut tajuk tu..tapi sedap namanya seenak rasa ubinyakan..;)
itu nama botani bagi Ubi kayu..nak tau nama lain bagi ubi kayu yang pelbagai bolehla baca selanjutnya di sini
dengan ubi kayu ni dari daun ke ubinya macam -macam bole dibuat makan..
kat atas tu "Garlic Cassava"..memandai boh nama sendiri..saja nak tiru juga nama Garlic Bread tu..
padahal ubi kayu goreng bawang putih saja..
tak pernah makan sebelum ni..ni resepi kawan sepejabat..
firstime makan suka la pulak n terus kalo mengoreng ubi kite suka cara ini..
gorengnya mudah dan senang , kalau nak cuba ikot step berikut :
  1. bersihkan ubi dan potong sederhana besar (terpulang nak besar mana)
  2. rebus ubi smpai empuk
  3. tumbuk bawang putih kemudian digaulkan pada ubi empuk tadi
  4. letakkan garam dan gula secukup rasa
  5. kemudian bolehla di goreng hingga kekuningan
  6. siap dihidang untuk dimakan .. :)

gorengan kali ini kite tak taruk gula, saja cuba letak madu sikit..so far ok lah sedap juga rasanya..perghhh kena plak ngan kopi kaw kaw panas panas gitu..tak kisah lah kopi apapun kapal api ke, kopi 434 ke, kopi tenom ke, kopi takde cap ke ..yg penting memang sedap la..


KALAU TIDAK ADA BAHU UNTUK BERSANDAR, SELALU ADA LANTAI UNTUK BERSUJUD

8 comments:

salamdariborneo said...

ubi kayu rupanya,hehe...

azah said...

salam seri..ingatkan nama model perancis ke..hehehe..kalau suruh mak2 kita yg sebut mesti terkehel lidah..anyway good info..akk pantang ubi kayu ni..angin kus2 masuk..tp kalau makan dlm qty sikit ok kot...

mummyseri said...

kak maria..heheh saje boh nama lain :)

kak azah..aah la kak cam nama model perancis je kan..haha pdhal nama ubi kayu aje..

kak ina kl said...

salam mummyseri..amboi nama ubi dah jadi antarabangsa ek..akak salutelah..nanti kalau akak beli ubi akak nak try buatlah.

♥cybermummy♥ said...

aduhh !! dah mengidam nak makan ubi from last week lagi . Tapi kat pasar tak de lak jual . sekali masuk blog mummyseri terus nampak ubi rebus goreng . waaa!! macam terasa ubi tu kat tekak ni . ok lah nak gi pasar cari ubi . Bye!!

bintangku said...

wah.... leh try nieh! Blk kg esok, leh pi cabut ubi kayu...
aritu mak ada buat jgk camnie... tapi tak letak ler bwg sume bagai.... goreng kosong jer.... cicah ngan sambal kicap. Best jgk..

nak cari ubi kayu.... nak cari ubi kayu....

ieyza said...

nama nak sebut bukan main susah lagi..lidah nie dh terpusing-pusing...rupa-rupanyer...ubi kayu..terkena den...

geraugebang said...

Kak gerau sangatlah suka ngan Manihot Esculetaaaaa craaa bla bla blaa. Cecah ngan sambal ngan ikan kering. Meletopppp U.

Psst: Kak gerau sangatlah suka tengok baby awak tu.. comelnya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...