Ajax Dalam Kenangan


y ni nak cite pasal Ajax si kura kura..
bukan AJAX Fabuloso tu tauuu :P...

kura kura tersayang si Alyssa..umurnya tak panjang sempat 9 bulan bersama kami ..nangis alyssa bila abah bagitahu dia ajax dia da mati..tak dapat nak selamatkan lagi..ajax mati sebab terseret badannya bawah pintu bilik air..kite pon sedih sebab kasihan si Ajax..sampai alyssa cakap "ajax tido ke mummy, kejot dia la "..alahai anakku..ni memang ajax mati ni..bukan main- main..akhirnya alyssa terima juga..
Maka dengan itu.. diabadikan Ajax tu dengan watermark kura kura kecik .. gambar yang real tu ajax masih hidup..sihat walafiat..terima kasih banyak yang tak terhingga pada JIYA yang berhempas pulas dan sudi merekacipta watermark kekura yang sungguh comel itu..alyssa pon suke tengok ajax kartoon ni :)..pada sesiapa yang berminat dengan sentuhan tangan jiya yang best ni bolehlah berkunjung ke Little Colour Shop ..bole tengok pelbagai watermark yang telah dihasilkan olehnya..harga pon berpatutan..
Hobi membela kura kura adalah hobi kite masa masih belajar lagi.. dan kura-kura kite itu dinamakan AJAX..yang kura kura alyssa ni kiranya Ajax junior.. Ajax senior pon tak sempat membesar bersama kite ...kesnya Pakngah kite tolong lepaskan dalam parit kat belakang rumah embah kat kampong..uwaaaaaaaaaaaa memang pakngah kite baik hati betol..
Kisahnya begini...
masa dah nak habes study kite hantar dulu barang barang kat kampong dan tak lupa juga nak letak si Ajax kesayangan kejap kat sana..pastu bila dah habis final exam dan balik kampung terus terpa cari ajax..hampa tak ada la pulak dan embah cakap." kura kura ko da tak ade la , pakngah da lepaskan dalam parit " masa tu Allah saja yang tahu ..sedihnya Ajax sudah tiada lagi..kasihan ajax ntah hidup entah mati agaknya..boleh ker dia survive kat parit tu..dah la dia kecik lagi..kasihannya..begitulah kisah ajax senior..
Kenapa suke kura kura ?
suke warnanya yang hijau.. suke tengok gayanya bile dia bangon tido, mesti dia nak genyeh gosok matanya sebelah..memang cute..lagipun senang nak jaga dan comel jer sebesar duit lima puluh sen..harga pon murah dulu RM 5 saja..ajax alyssa dah mahal RM10 ..
so sekarang ini semuanya tinggal kenangan..tak terpikir lagi nak bela ajax ke- 3..nantilah tunggu alyssa dah besar , dah boleh jaga senirik haiwan kesayangan..

gambar kura kura galapagos ; google
bestnya kalo dapat bela kura-kura Galapagos macam kat atas tu..;)..kura-kura kebanyakkan kat Malaysia ni jenis kura-kura Brazil, so memang sampai tua tunggu pun takde nak sebesar Galapagos tu..ada siapa-siapa pernah tengok dan pegang kura kura ni tak ?..

KALAU TIDAK ADA BAHU UNTUK BERSANDAR, SELALU ADA LANTAI UNTUK BERSUJUD

11 comments:

♥cybermummy♥ said...

dulu adik akak pun ada gak pilihara kura2 tu . Nak jadi citer , satu ari tu akak dengan baik ati tolong lerr bagi makan . Sekali kura2 tu mati terapung kat dalam kolam kecik dalam balang dia . rupanya akak terlebih bagi makan .
P/s : yang si kura2 tu gi makan sampai habis tu buat apa kan. Dah kenyang jgn lah makan lagi .Kan dah mati kekenyangan. huhu

lily azliyana @ mama zara said...

oh..mummy n alyssa kongsi hobi yg sama bela kura2 yek..tp sian kat ajax tu..mcm manela leh terseret bwh pintu bilik air..tragis gak tu..=p

sy n Zara plak same2 suka kucing. tp duduk taman perumahan ni mcm takut nk bela..yekla, susah nk jaga berak kencing die..kang die terlepas sangkar tkt plak kena langgar ke, kena kejar anjing ke..last2 layan kucing kat kampung jekla..hehe

mummyseri said...

cybermummy ~ oh ye ek..mati kekenyangan plak tapi ok la tak tragis..macam2 kan..
yg kura2 makcik kite dulu mati jugak tp da besar da..dia mrajuk tamo kluar dari cangkerang nyer..taktahu apepasl..lagila kan..ada ada aje..

mummyseri said...

lily @mama zara ~ kucing pon kami suke jugek..tapi dok taman ni x bela..samala kite balik kampong tumpang kucing mak..

fmina08 said...

ooo..patut la mnyak wtrmark kure2..ada kesah upanya..hiii..tp mmg comei..

mummyseri said...

fmina ~ sebab sayang sangat kat ajax ..itulah sebabnya..

ibusinga said...

dulu kura2 kita banyak sgt kat kolam depan rumah..
sampai kena panggil org zoo melaka tolonglah ambik bawak ke zoo

CatlinaFly said...

penah pegang kura2 besar cam gmbr google tu :) tak pasti pulak spesis ape..masa tu praktikal kat zoo...

geraugebang said...

kak gerau pun ada si tonyok ni. 2 ekor dah besor gak la. Kak gerau nak bela bior lagi besor. boleh naik belakang dia pi giant shopping. boleh?

beba said...

wah..kecik2 dlu saya pon ade gak kura2 yang sebijik camni..adik dok beli kat pet shop..ntah mana dier dapat duit pon tak tau..masa tu kitorang still darjah2 lagi..nama kura2 tu PT..

bile dier dah besar sket kitorang lepaskan kat kolam kat kebun atuk kat beranang..last time dlu ada la pakcik nampak..kata da besar gile..skang ni tak tau la ape cite..idop lagi ke tak ntah..lama ke life span mende alah ni??

rubi said...

salam, mummy alyssa...
sedih cerita ni..
kak sy la org yang nak amik watermark akak untuk jahit felt..
t akak email alamat rumah akak ye..sy akan bagi keychain felt untuk alyssa..sy copy watermark akak untuk jahit..harap kak xmara ye..thanks

rubibiz@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...