Jom makan semua..nak buat pon senang..tapi macam biasa kite tak bakar satu loyang,kite taruk taruk lam muffin cup ni..dan tambah badam hiris je atasnya..sedap rasanya..resepi asal dari Myresepi ..ni kite ambil dari dapur Kak Ina KL..cayalah kak memang sempoi kek ni..
Bahan-bahan ( sekeluarga )
- 150g pisang emas - dilecek
- 180g tpg gandum
- 180g gula halus /gula icing
- 3 biji telor
- 120ml minyak masak
- 1 sudu teh ovelate
- 1 sudu teh soda bikabonat
- 1 sudu teh baking powder
- secubit garam
- akak tambah-coklat chip, kepingan badam(bakar dulu) dan coklat urai
Cara-cara
1.Campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih.Masukkan coklat chip dan gaul sebati.
2.Masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, (akak hias dengan kepingan badam dan tabur coklat urai).
3.Bakar 180C selama 40 - 50 minit.
4.Pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.
10 comments:
Wow, sedapnya nampak kek muffin akak nih! Love nak 4 cups pls! ;)
Seri..boleh kita tukar dengan onion bread...OK tak?
Love2cook ~ amekla love ada lagi ni...mmg sedap tau !!!
sdpnyer.... eb x reti la plk nk wat kek2 nih... aduh... meleleh air liur... hu3
Sis T&T ~ bole ..bole kak..kite pon suke je ngan onion bread tu :)
mamaaerish ~ xpe kalo eb nak try pon bole..lagi pon ada step by stepnya kan..tp kan bile kite da wat kek sekali, pastu jadi n rasa pon sedap ..haa mula la kalo x membaking rasa x sedap badan..
bukan apa bile dpt buat sendiri rasa puas hati tau..lama lama pandai je nnt..
seri......rajin membaking.akak ni yang malasssss sekarang ni.kalau ada lebih tu,baling2 le 2 3 ketui.
menarik..
nk try.. :)
waa..lapar tgh2 mlm ni tgk muffin!gi wat milo ah hehehe
seri, sy nak tumpang promo jap..pocket photobook for RM89 only!(harga asal RM129)
http://kedaigambarkami.blogspot.com
valid until 4th Feb 2010
adoiii lapo tgk kek ni..sedap btl
Post a Comment